Gemeente Hellevoetsluis


Hellevoeter is tevreden over woonomgeving en voelt zich veilig

Waardering over wonen ligt ruim half punt hoger dan landelijk gemiddelde

De inwoners van Hellevoetsluis hebben grote waardering voor de woonomgeving en de kwaliteit van de eigen woning. Zij geven respectievelijk een 7,2 en een 7,6. Dat is in beide gevallen ruim hoger dan het landelijk gemiddelde; dat op een 6,6 en 7,3 ligt. In de top van de hoogste scores van de gemeten leefbaarheidaspecten staat het veiligheidsgevoel. De Hellevoeters geven het gevoel van veiligheid overdag zelfs een 8,4 en 's avonds een 7,6.
Dit zijn enkele uitkomsten van de enquête leefbaarheidsmonitor, die afgelopen juni in Hellevoetsluis is gehouden. Een monitor die veel positieve cijfers over Hellevoetsluis laat zien en punten naar voren brengt die aandacht vragen.

Een leefbaarheidsmonitor wordt ingezet om de leefbaarheid van een stad, wijk of buurt te meten. Voor Hellevoetsluis is het de eerste maal dat er een dergelijke enquête is gehouden. De resultaten kunnen gezien worden als een nulmeting en vergeleken worden met andere gemeenten. De enquête is in Hellevoetsluis onder 6.388 bewoners uitgezet. In totaal hebben 2.456 bewoners de vragenlijst ingevuld teruggestuurd, wat neerkomt op een respons van 38 procent. Er zijn achttien leefbaarheidaspecten gemeten. Met vijftien van deze aspecten kan een landelijke vergelijking worden gemaakt.

Op acht van de vijftien leefbaarheidaspecten scoort Hellevoetsluis boven het landelijk gemiddelde. Hieruit blijkt dat de Hellevoeters bijvoorbeeld de woonomgeving, de kwaliteit van de eigen woning, de algemene voorzieningen, de speelvoorzieningen en de groenvoorzieningen bovengemiddeld waarderen. Op de drie aspecten; kwaliteit van de woningen in de buurt, betrokkenheid en omgang met bewoners van verschillende afkomst, scoort Hellevoetsluis gelijk aan het landelijk gemiddelde.
Vier aspecten waarderen de Hellevoeters net onder het landelijk gemiddelde. De aspecten, met daarbij het Hellevoetse cijfer en daarachter het landelijke gemiddelde, zijn: Overlast van personen (6,4
- 6,8), verkeersoverlast (5,9 - 6,0) criminaliteit (7,0 - 7,1) en totaaloordeel over de buurt (7,4 - 7,5).

Wijken en buurten
De resultaten van het onderzoek laten niet alleen een beeld van heel Hellevoetsluis zien, maar ook op wijk- en buurtniveau. Voor de gemeente is het uiteraard interessant om buurten te kunnen vergelijken met het gemiddelde van de gemeente en om op buurtniveau te kijken naar aandachtspunten. De resultaten leveren veel informatie op voor allerlei beleidsterreinen. Waar moet aandacht zijn voor speelvoorzieningen of voor verkeersoverlast? Waar is de betrokkenheid bij de buurt groot? Het zijn vragen die door de enquête mede beantwoord worden.

De gegevens zijn ook behulpzaam bij het beleid voor de buurtaanpak. Met de buurtaanpak probeert de gemeente samen met bewoners en instanties als politie en wooncorporatie de buurt te verbeteren. Naast aandachtpunten kan ook gekeken worden of een bepaalde aanpak in een buurt een positieve invloed op de buurt heeft gehad. Echt een direct één-op-één effect is moeilijk hard te maken, maar het is niet voor niets dat in twee buurten waar de buurtaanpak is afgerond (Gorsingen Hoeck en Vogelbuurt), geen aandachtspunten zijn.

Vervolg
De resultaten worden door zowel de gemeente als wooncorporatie Maasdelta geanalyseerd en breed verspreid in de organisatie. De cijfers zijn op verschillende beleidsterreinen bruikbaar. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, maar ook op het gebied van speelvoorzieningen. Het voornemen is om een enquête leefbaarheidsmonitor in de toekomst te herhalen. Dit om de cijfers met elkaar te kunnen vergelijken en te zien of er in een gebied een trend ontstaat. Het onderzoek geeft een goed beeld van de leefbaarheid in de stad, wijk of buurt. De cijfers kunnen aangeven waar het goed gaat of welke gebieden aandacht vragen. Doelstelling is om steeds beter te scoren.

Definitief rapport Lemon Hellevoetsluis.pdf

Zie het origineel
12/24/2010