Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

De nieuwjaarsspeech van deelgemeentevoorzitter Seyit Yeyden

Lees hier de speech van deelgemeentevoorzitter Seyit Yeyden. Seyit heeft deze tijdens de nieuwjaarsrecptie van deelgemeente Feijenoord op dinsdag 11 januari 2011 om 17.30 uur uitgesproken.

Beste Mensen de Beste Wensen!

Dames en heren,

Ik heet u van harte welkom op de Nieuwjaarsreceptie van de deelgemeente Feijenoord. Een speciaal welkom wil ik hierbij doen aan de bewoners van de Wilhelminapier. Zij horen voortaan bij de deelgemeente Feijenoord. Daarmee is de Cruise Terminal Rotterdam een heel passende plek voor deze Nieuwjaarsreceptie. Dit is de eerste receptie van het nieuwe dagelijks bestuur en mijn eerste keer als voorzitter van de boeiendste en uitdagendste deelgemeente van Rotterdam.

En ook het meest interessante gebied van ons land. Want, dames en heren, in Feijenoord ontstaat het nieuwe Nederland. Laat ik het nogmaals benadrukken: in Feijenoord ontstaat het nieuwe Nederland.

Of anders gezegd: Als je wilt weten hoe ons land er over een paar decennia sociaaleconomisch uitziet, moet je nu in Feijenoord komen kijken. Wat wij hier samen meemaken krijgt landelijk navolging. U vindt het misschien een stevige uitspraak. Maar ik zal hem u toelichten.

Ten eerste: ik kijk nog een beetje met de blik van een nieuwkomer. Zoals u misschien weet was ik hiervoor wethouder in Helmond en mag ik mij sinds mijn verhuizing op vrijdag de 13e augustus Feijenoorder noemen. Mijn eerste weken in Feijenoord waren er een paar van ontdekking en verwondering. Daar lag plots de meest diverse deelgemeente van Nederland op mijn bestuurlijke bordje. Even voelde ik me als een Zeeuw of Brabander die rond 1900 het platteland verliet om te komen werken in de Rotterdamse haven.

Inmiddels ken ik de deelgemeente redelijk goed: door mijn dagelijkse werk, maar ook door mijn vele wandeltochten door de 9 wijken van de deelgemeente. Ik heb Feijenoord te voet doorkruist van noord naar zuid en van oost naar west. Ik kan het u aanraden. En maak dan ook eens links en rechts een praatje. Want dat is een prima manier om de polsslag van Feijenoord te voelen. Tijdens mijn wandelingen word ik vaak aangesproken door mensen, niet omdat ze iets nodig hebben, maar om met trots te vertellen wat ze doen. Door mijn ervaring in de eerste maanden in deze mooie deelgemeente snap ik dat de economische ontwikkeling de motor is geweest achter het ontstaan van dit mooie deel van ons land.

Grote bedrijven als Unilever, Hunter Douglas, en de Haven hebben hun stempel gedrukt op de ontwikkeling van Feijenoord. Met trots kan ik u vertellen dat deze bedrijven samen met Deloitte en andere kennisbedrijven een grote rol blijven spelen in de verdere ontwikkeling van onze deelgemeente. Dat zal gebeuren in harmonie met het verleden zoals het stoomschip de Rotterdam, hotel New York en het entrepotgebouw. Naast de kennis zal het aanstormend talent vanuit de Creative Factory de nodige creativiteit toevoegen aan de economie. Dat is de ontwikkeling van de kenniseconomie in Feijenoord en de toekomst van Nederland.

Met het Luxor theater, Lantaarnvenster, Walhalla en het Noordereiland is er een rijkdom aan cultuur die zelfs in de lonely planet wordt genoemd. Met de drie hoogste gebouwen van Nederland en de grootste moskee is Feijenoord een bezienswaardigheid. In de wijken in het hart van de deelgemeente vind je vele monumenten van sociale volkshuisvesting: Stulemeijer, Kossel, Kiefhoek, Patrimoniumshof. En natuurlijk het mooie Vreewijk. Het is de bouwgeschiedenis van ons land in baksteen vastgelegd.

Dat getuigt van een enorme rijkdom.

En aan culturen geen gebrek. Zo'n 130 verschillende nationaliteiten wonen, werken en leven in Feijenoord. Ook dat beschouw ik als een enorme rijkdom. Om andere culturen te proeven hoef je niet eens ver te reizen. De wereld woont in je wijk: Wereldwijk Feijenoord dus.

Dat proces van culturele verrijking begon met de trek van Zeeuwen en Brabanders naar deze gebieden. Gevolgd door, honderd jaar geleden, de komst van de eerste Chinezen naar Katendrecht. Inmiddels woont de hele wereld hier: Somaliërs, Duitsers, Marokkanen, Polen, Portugezen, Turken, Fransen, Surinamers, Engelsen, Kaapverdiërs, Antillianen, Amerikanen, Russen en expats uit alle windstreken. Ik ga u niet vermoeien door de hele lijst op te lezen. Maar ik geloof dat we alleen nog een Eskimo nodig hebben om aanspraak te kunnen maken op de titel ''Meest cultuurdiverse plek ter wereld''. Maar als de strenge winter doorzet kunnen we die ook spoedig bijtellen.

Deze diversiteit heeft de bewoners van onze wijken een enorme kracht en internationaal bewustzijn gegeven. Iemand die hier opgroeit, kan zich overal ter wereld redden omdat geen cultuur hem vreemd is. Wat nou: angst voor andere culturen? Wat een kracht, wat een rijkdom. Hier bij ons in Feijenoord.

En wie wil nou zijn kind niet opvoeden in een wereldse omgeving?

Natuurlijk gaat die culturele verrijking niet altijd even soepel. Soms zijn er groeipijnen. Waar meerdere culturen moeten samenleven in een dichtbevolkt gebied, wringt en kraakt het. En dat leidt soms tot incidenten. Daarvan hebben we in Feijenoord het afgelopen jaar ook ons portie gehad. Maar de bewoners van onze wijken delen allemaal een ding: ze willen een beter bestaan opbouwen: voor henzelf, en zeker voor hun kinderen. Immers een derde van onze inwoners is jonger dan 23 jaar.

Dames en heren,

Ik nodig u uit om eens door mijn ogen naar deze wijken te kijken. Naar de diversiteit, de rijkdom aan culturen, aan gebruiken, de verrijking die het onze keuken heeft gegeven. Als u op die manier naar Feijenoord kijkt, komt u volgens mij ook tot de conclusie:

In Feijenoord ontstaat het nieuwe Nederland!

Dames en heren,

Dan wil ik tot slot nog een suggestie doen, noem het een pleidooi van een nieuwe inwoner van deze deelgemeente die nog steeds rondloopt met één belangrijke vraag: waarom voetbalt Feyenoord niet in Feijenoord? En met het eerste bedoel ik de voetbalclub en met het tweede de deelgemeente. Want als nieuwkomer ga je ervan uit dat Feyenoord natuurlijk hoort in Feijenoord. Dat spreekt vanzelf. De club is hier opgericht en is historisch sterk verbonden met onze deelgemeente. Maar ik zou de band graag nog inniger zien. Ik wil club en gemeente uitnodigen om te kijken of het nieuwe stadion toch niet alsnog in Feijenoord kan worden gebouwd. De deelgemeente Feijenoord bedoel ik dan uiteraard. Maar dat begreep u waarschijnlijk al. Nu de plannen voor een nieuwe Kuip even op de lange baan zijn geschoven kan misschien meteen in overweging worden genomen om Feyenoord en Feijenoord weer bij elkaar te brengen.

Dames en heren ik wens u een voorspoedig en krachtig jaar. En ik zeg het nogmaals: In Feijenoord ontstaat het nieuwe Nederland. En met zijn allen maken wij toch maar mooi deel uit van deze ontwikkeling.