Het Prins Claus Fonds redt belangrijke archieven in Haïti
12/01/2011 12:09
Prins Claus Fonds
De zware aardbeving van 12 januari 2010 op Haïti mondde uit in een humanitaire ramp, waarbij een groot deel van het eiland in puin werd gelegd. De aardbeving veroorzaakte grote schade aan cultureel erfgoed en liet belangrijke en kwetsbare archieven onder het puin verdwijnen. Direct na de aardbeving onderzocht het Cultural Emergency Response programma van het Prins Claus Fonds de schade. Inmiddels is het Prins Claus Fonds een samenwerking gestart met een aantal partnerorganisaties om de kwetsbare Haïtiaanse archieven en historische bibliotheekcollecties te redden. Dankzij steun van ICCO & Kerk in Actie, kan het Prins Claus Fonds EUR 242.500,- beschikbaar stellen voor het herstellen van deze belangrijke documenten. Door deze bijdrage kan er een solide basis gelegd worden voor de culturele wederopbouw van Haïti.
De schade aan archieven en bibliotheken is een bedreiging voor de instandhouding van de Haïtiaanse culturele geschiedenis en heeft zodoende invloed op de samenleving van Haïti op een diepgaande manier. Veel Haïtianen die getroffen zijn door de aardbeving zijn wanhopig op zoek naar officiële stukken, zoals huwelijkspapieren, vergunningen en andere belangrijke documenten. Het veiligstellen van deze documenten is voor veel slachtoffers een eerste stap in het herstelproces waarin het hervinden van de eigen identiteit een belangrijke rol speelt.
Het Prins Claus Fonds en ICCO starten samen met lokale en internationale partners (o.a. Blue Shield, International Federation of Library Associations and Institutions en International Council of Archives) een behandelcentrum om het veiligstellen van de collecties die bedolven zijn onder het puin te coördineren. Alle onder het puin gevonden archieven en bibliotheekcollecties zullen in dit centrum in Port-au-Prince door een team van zo'n 300 nationale en 700 internationale experts behandeld worden. De internationale experts helpen op vrijwillige basis bij het trainen en begeleiden van lokale professionals. Na behandeling worden de documenten opgeborgen in speciale geklimatiseerde containers, waarin ze veilig bewaard kunnen worden totdat ze kunnen terugkeren naar een permanente plek.
Het project zal bijdragen aan het veiligstellen van de blauwdruk van de Haïti's culture identiteit. Door middel van de archieven en historische bibliotheekcollecties is het voor Haïtianen mogelijk hun gemeenschap van voor de verwoestende aardbeving te reconstrueren. Het behoud van de materiële geschiedenis is in de visie van het Prins Claus Fonds van essentieel belang voor de Haïtianen om hun land weer op te bouwen. Daarnaast zorgt het project ervoor dat bibliotheekcollecties en archieven weer opengesteld kunnen worden voor een groot publiek. Het geeft Haïtianen de kans om zichzelf te voeden met informatie en kennis om zo een bijdrage te leveren aaneen duurzame wederopbouw van Haïti. Tegelijkertijd bieden de bibliotheken broodnodige diensten als onderwijs voor mensen die nu leven in vluchtelingenkampen.
http://www.princeclausfund.org