SGP


SGP vraagt aandacht voor 'Vergeten mensenrecht'

âGelovigen belanden, zeker als je dat vergelijkt met anderen die vervolgd worden, vaak tussen wal en schip. Vrijheid van geloof is een vergeten mensenrecht.â Dat zegt Kees van der Staaij bij de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken. Om deze stelling toe te lichten verwijst de SGP-voorman naar de situatie in Eritrea: âOp dit moment zitten er 1500 christenen in Eritrea opgesloten in containers en bunkers. Bijna niemand hoor je erover.

Over geloofsvervolging heeft de SGP-fractie in de Tweede Kamer een notitie geschreven. Die notitie zal door Kees van der Staaij worden aangeboden aan minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Van der Staaij: âHet gaat alleen al bij christenen om 100 tot 250 miljoen mensen in met name islamitische en communistische landen. Tel je andere gelovigen erbij op, dan spreek je over in totaal honderden miljoenen mensen die iedere dag te maken hebben met achterstelling, vervolging en onderdrukking.â

---

Begroting Buitenlandse Zaken
14 december 2011
Van der Staaij

âWij Nederlanders zijn geen volk, maar een federatie van gekwetste bevolkingsgroepen.â
Alexander Pola

Rol Nederland
Het is een genoegen om met deze bewindslieden voor het eerst plenair te mogen debatteren over de begroting Buitenlandse Zaken. Tijdens de voorbereiding bedacht ik me dat - gelet op de vele brandhaarden in deze wereld - een âcrisis-professorâ op Buitenlandse Zaken helemaal niet zoân gek idee is. Crises genoeg, en dan heb ik het niet alleen over WikiLeaks.

Het regeerakkoord laat al het nodige zien over de koers die dit kabinet wil gaan varen in het buitenlands beleid. Vanzelfsprekend wordt niet op alles ingegaan. Graag hoor ik meer over de volgende drie punten:
1. Allereerst de beleidslijn tegenover fragiele staten. Wat is de inzet van het kabinet? Neem bijvoorbeeld Somalië. De inzet tegen piraterij en de opvang van gevluchte Somaliërs kost veel geld en energie. Op zichzelf terecht, maar in feite is het symptoombestrijding. Hoe kan het probleem bij de bron, dus in Somalië zelf worden aangepakt?
2. Er is al vaker gesignaleerd, dat het internationaal recht â ook het internationaal oorlogsrecht â onvoldoende is toegesneden op de huidige asymmetrische oorlogvoering en soms een fijnmazig juridisch web opdoemt. Terroristen en piraten â om maar weer het voorbeeld te noemen â profiteren hier gretig van. Herkent de minister dit probleem? Wat is zijn inzet?

3. Wat wil het kabinet op het terrein van de mensenrechten? In een recent Volkskrant-interview spreekt de minister over meer focus in het mensenrechtenbeleid. Wat betekent dit concreet?

Geloofsvervolging
Als het gaat om focus in het mensenrechten, wil de SGP met nadruk het tegengaan van geloofsvervolging als speerpunt bepleiten. Ondanks de inzet van Nederland voor de vrijheid van meningsuiting profiteert de geloofsvrijheid hiervan maar mondjesmaat.
In de praktijk is geloofsvrijheid teveel een vergeten mensenrecht. Een concreet voorbeeld: In Eritrea zitten op dit moment 1500 christenen opgesloten in containers en bunkers. Bijna niemand hoor je erover. Dat moet anders!

Met afstand de grootste religieuze groep die vervolging te duchten heeft, betreft christenen. Wereldwijd worden 200 miljoen christenen vervolgd vanwege hun geloof. Islamitische landen, en in mindere mate communistisch georiënteerde landen, zijn hiervoor primair verantwoordelijk.
Gelet op deze aantallen verdient het thema van geloofsvervolging meer en afzonderlijke aandacht. Dat mag niet âverwaterenâ in het algemene mensenrechtenbeleid.

Ziet de minister mogelijkheden om een duidelijker lijn aan te brengen in de agendering en aanpak van geloofsvervolging, bijvoorbeeld aan de hand van voortgangsrapportages van diverse NGOâs, en een ranglijst van landen waar gelovigen het meest te lijden hebben? Aan de hand van deze documentatie zou de Kamer vervolgens jaarlijks een debat met de minister kunnen voeren over geloofsvrijheid.

Om extra aandacht voor geloofsvervolging te bevorderen, heeft mijn fractie een notitie geschreven die wij de minister willen overhandigen.

Ik wil graag een inhoudelijke (evt. schriftelijke) reactie vragen van de minister over de aanbevelingen die in de notitie gedaan worden. Ik noem er enkele:

- vaker een ambassadeur ontbieden in het geval van geloofsvervolging.
- Bij het verstrekken van ontwikkelingshulp uitdrukkelijk kijken naar de positie van religieuze minderheden

- In internationaal verband een systeem van vroege waarschuwing opzetten, waarbij gerapporteerd wordt aan internationale organisaties en regeringen,

- In Europees verband een â arsenaalâ aanleggen van voorgeschreven acties bij geloofsvervolging.

Wij zien uit naar de reactie van de minister op onze voorstellen. Ik hoor graag van hem welke trends hij ziet op het terrein van geloofsvervolging, en welke inzet het kabinet hier kiest.

Israël
Voorzitter. Minister Rosenthal âheeft genoeg van Israël-bashingâ. Goed nieuws. Juist nu Israël steeds vaker als paria wordt weggezet. Wij roepen de nieuwe minister op om - evenals zijn voorganger - alle mogelijke steun aan Israel te geven, zowel materieel als mentaal. Bilateraal, op EU-niveau en op VN-schaal.

Mijn fractie legt in dit verband expliciet de vinger bij een recent, onthutsend artikel in Le Figaro (25-10-2010). Uit dit artikel blijkt klip en klaar, mede op grond van informatie van inlichtingendiensten, dat Iran en Syrië moderne raketten en bijbehorende technologie leveren aan Hezbollah. Mijn fractie stelde aan de hand van eerdere informatie hierover onlangs schriftelijke vragen. Het antwoord was toen dat de berichtgeving niet verifieerbaar was. Uit het artikel blijkt echter, dat de Franse en Amerikaanse inlichtingendiensten wel op de hoogte zijn. Is daar contact mee geweest? Onderkent de minister het grote risico van deze zeer moderne herbewapening van Hezbollah? Wil hij dit in internationaal verband aankaarten?

Zuid-Afrika
Voorzitter. Zuid-Afrika, waarmee Nederland historische banden heeft, kent buitensporig veel geweldsmisdrijven. Blank en zwart worden hierdoor getroffen. Een bijzondere vorm hiervan vormen de vele voorbeelden van geweld, moorden en intimidaties ten aanzien van blanke boeren in Zuid-Afrika. Ik noem de recente gruwelijke moord op een driejarig meisje.
Het blijft altijd moeilijk een patroon (van etnische zuivering) te bewijzen, maar de problematiek rond deze groep is in ieder geval groot. Oud-president De Klerk sprak onlangs zelfs van een nieuwe vorm van apartheid, maar nu jegens blanken.
Mijn vraag aan de minister is: Doet de Zuid-Afrikaanse regering wel genoeg hiertegen? Wordt zij vanuit Nederland, vanuit de internationale gemeenschap, hierop aangesproken?
Hoe kan Nederland de Zuid-Afrikaanse overheid helpen als het gaat om preventie, opsporing, justitiële ondersteuning, anti-discriminatiemaatregelen, etc.?

Indonesië
Bijzonder historische banden zijn er ook met verschillende bevolkingsgroepen in Indonesië. Vanmiddag hebben we als Kamercommissie nog een petitie in ontvangst genomen, waarin grote zorg wordt uitgesproken over de positie van de Papuaâs. Wij delen deze zorgen, en vragen de minister om een inhoudelijke reactie.

OS
Voorzitter. We hebben vorige week gedebatteerd over OS. Mijn fractie heeft toen haar grote teleurstelling uitgesproken over de grote kortingen op het MFS-kanaal, het onderwijs en de aidsbestrijding (zie onze amendementen). Een herhaling van zetten heeft geen zin. Ik leg daarom slechts kort de vinger bij zaken die niet helder zijn afgerond:
- Hoe weet de minister zeker dat een aantal belangrijke onderwijsprogrammaâs die Nederland afstoot, worden opgepikt door andere landen, zoals de minister veronderstelt? Hoe stemt de minister dit af met andere landen? Hoe voorkomen we dat behaalde resultaten verdampen? Idem ten aanzien van gezondheidsprogrammaâs.

Gedwongen abortus
Tot slot nog één concreet punt rond mensenrechten. Chinaâs éénkindpolitiek leidt tot talloze gedwongen abortussen. Hoe verschillend er ook wordt gedacht over abortus, niemand in deze Kamer steunt gedwongen abortussen. Mijn fractie roept de minister met klem op om via internationale gremia dit misschien wel kostbaarste mensenrecht, het recht op leven, stevig voor het voetlicht te halen.

PDF-bestand notitie 'Vergeten mensenrecht' Vergeten mensenrecht.pdf
Zie het origineel