Politie Amsterdam-Amstelland

Telegraaf zet lezers op het verkeerde been

In de Telegraaf van dinsdag 11 januari wordt gesuggereerd dat orgelspeler Bennie Volkens door vier agenten is gearresteerd. Dat Bennie zich moest uitkleden. Dat hij een boete kreeg van 282 euro en twee uur lang is ondervraagd, dat hij op De Dam stond en een bekeuring ontving voor het op zak hebben van een mes. Alle voornoemde feiten zijn onjuist. De politie betreurt dit zeer en stelt via dit persbericht de feiten ter beschikking.

De feiten:
Op 7 december, in de middag, hield de politie een controleactie met verschillende veiligheidspartners in het gebied rondom de Dam, onder meer gericht op overlast. Tijdens die actie werd orgelman Bennie Volkens aangesproken en hem naar zijn vereiste vergunning gevraagd door een politieagente. Hij stond op dat moment in de Mozes en Aäronstraat muziek ten gehore te brengen. Op die plaats is daarvoor een vergunning noodzakelijk. Bennie werd aangesproken door één agente. Omdat Volkens zijn vergunning niet kon tonen werd hij aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Hieraan werkte Volkens rustig mee en is er verder geen enkele drang of dwang uitgeoefend.

Zoals gebruikelijk worden aangehouden personen bij hun voorgeleiding in het politiebureau gefouilleerd. Dit betreft een zogenaamde insluitingsfouillering. Hierbij worden mensen gevraagd hun jas uit te trekken, alle scherpe voorwerpen op de balie te leggen, hun eventuele broeksriemen af te doen en veters uit de schoenen te halen. Van de politie kreeg Volkens een bekeuring van 140 euro voor overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening, in verband met het niet voorhanden hebben van de vereiste vergunning.

Verder werd bij Bennie een mes aangetroffen. Omdat hij in een gebied stond waar een messenverbod geldt, schreef de politieagente daarvoor in eerste instantie ook een bekeuring uit. Echter, de politieambtenaar besloot later op die dag die laatste bekeuring niet door te laten gaan vanuit redelijkheid en proportionaliteit. Het niet voorhanden hebben van de vereiste vergunning kostte Bennie namelijk al 140 euro.

Daarna heeft Bennie gesproken met onder meer gemeentelijke diensten en de afdeling Vangnet & Advies van de GG&GD. Dit traject heeft tevens een zorgfunctie waarbij wordt gekeken of mensen onderdak en inkomsten hebben en of hun gezondheid in orde is. Daarna is Bennie Volkens heengezonden.


____________________