Gemeente Ede

woensdag, 12 januari 2011

Samen werken aan een fraai buitengebied

info@ede.nl

Structuren in het landschap geven een bepaald karakter aan een streek. Zonder de kenmerkende knotbomenrijen in het buitengebied van Ederveen zou het veenontginningslandschap niet herkenbaar zijn. En wat zou het kampenlandschap van `de Westeneng' bij Harskamp zijn zónder de forse bomenrijen en houtwallen?

Woont u in het (agrarisch) buitengebied van de gemeente Ede? Dan kunt u in aanmerking komen voor de subsidieregeling landschapsbeheer van de Gemeente Ede. Samen met u willen we het landelijke karakter van het buitengebied behouden.
Aanplant bomen

Aanplant bomen

Landschapselementen

Er zijn diverse landschapselementen en streekeigen beplantingen. Te denken valt aan bosjes, hagen, laanbomen, houtwallen, fruitboomgaardjes en eikengaarden. Eikengaarden komen voor op de hogere zandgronden in het kampenlandschap en op erven langs de Engen. Op zeer geschikte locaties kan wellicht een poel aangelegd worden. Bomen en struiken die in het landschap thuishoren zijn onder andere eik, es, els, hazelaar en Gelderse roos. Op natte plekken en langs sloten horen knotelzen of knotwilgen.

Werkwijze

De landschapsbeheerder legt bij u een zogenaamd erfbezoek af. Daarna wordt een beknopt beplantingsplan opgesteld en er wordt een werkschets gemaakt. Bij goedkeuring door beide partijen wordt een `overeenkomst landschapselementen` afgesloten. Duurzaam gebruik en onderhoud zijn op deze manier verzekerd. De gemeente levert de bomen en struiken. De voorbereidingen en de daadwerkelijke plantwerkzaamheden doet u zelf.

Folder

Per landschapstype is een fraaie folder gemaakt. Hierin wordt beschreven hoe het erf en omringende landschap ingericht kan worden. Foto's en afbeeldingen verfraaien het geheel. U kunt de folder aanvragen door even te bellen of een e-mail te sturen. U vindt het nummer en e-mailadres onderaan dit artikel. Geeft u wel even duidelijk aan waar u woont? Door de straat en plaats op te geven, ontvangt u de juiste folder.

Vragen en informatie

U kunt contact opnemen met de landschapsbeheerders van de Gemeente Ede. Zij bekijken samen met u de situatie en maken een plan van aanpak. Bellen (0318) 68 06 74 kan van ma t/m vr van 8:00 - 16:30 uur of mailen naar marnix.bout@ede.nl, bert.budding@ede.nl.