Vrije Universiteit Amsterdam

Petroleumsystemen gerelateerd aan bekkenevolutie


* Startdatum: 12-01-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Relating Petroleum System & Play Development to Basin Evolution: South Atlantic Marginal Basins


* Spreker: S.E. Beglinger


* Promotor: prof.dr. H. Doust prof.dr. S.A.P.L. Cloetingh


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Tegenwoordig wordt het steeds moeilijker om nieuwe olie/gasvelden te vinden. Suzanne Beglinger stelt een nieuwe systematische aanpak voor die zeer geschikt is voor bekkenscreeningactiviteiten die voorafgaan aan exploratie in nieuwe, relatief onbekende, bekkens. Zij vergeleek analoog verschillende elementen van bekkens, met betrekking tot mogelijke olie/gas accumulaties. Een systematische analyse volgens haar aanpak stelt de gebruiker in staat voorspellingen te doen over toekomstige exploratiemogelijkheden in zowel bekende als minder bekende regio's. Tevens identificeert zij de grootste risico's voor het bestaansrecht van bepaalde soorten olie/gas.

In sedimentaire bekkens komen de belangrijkste olie- en gassoorten voor. Beglinger richt zich vooral op de continentale soorten van West Afrika en Brazilië rondom de Zuid Atlantische Oceaan. Continental marges zijn een type sedimentaire bekken, die ontstaan wanneer twee delen van een continent uit elkaar bewegen bij een riftzone, totdat de verdunde korst openbreekt en er oceanische korst vormt. De sedimentlaag bij een continentale marge heeft een wigvormige structuur, die dunner wordt van de marge tot in de oceaan.

Het onderzoek van Beglinger is opgezet door de afdeling Tektoniek van de VU en Statoil, en uitgevoerd met een literatuurstudie. De tektoniekgroep van de VU is een van de bekendste onderzoeksafdelingen die zich richt op bekkenformatie en deformatie en het koppelen van lithosferische processen aan oppervlakteprocessen. Het Noorse Statoil is het grootste offshore olie- en gasbedrijf in de wereld, en is altijd op zoek naar mogelijkheden om de bekkenscreening/exploratie workflow te verbeteren.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam