Gemeente Venray

2011 veel ruimte voor bewonersinitiatieven

11 januari 2011


Het college van B en W heeft de verdeling bewonersbudget goedgekeurd. De gemeente ontvangt in 2011 van het Rijk EUR 90.000 voor de uitvoering van bewonersinitiatieven. Dit budget wordt verdeeld over de wijk Brukske en de overige wijken en dorpen. Deze verdeling heeft de instemming van het Dagelijks Bestuur van Wijkplatform Brukske. Vast staat dat alle initiatieven moeten bijdragen aan de leefbaarheid. Venray ontvangt de uitkering op basis van de wijk Brukske, die door het Rijk gezien wordt als `krachtwijk'.

Het rijk verdeelt haar budget voor bewonersinitiatieven in 2011 over 49 gemeenten. Venray hoort hierbij dankzij het Masterplan Brukske. Hiervoor ontving Venray eerder dit jaar 1 miljoen euro herstructureringsgeld. De extra EUR 90.000 moet inwoners prikkelen om zélf de leefbaarheid en saamhorigheid in de buurt te versterken.

Dit sluit nauw aan bij de belangrijke thema's actief burgerschap en leefbaarheid uit het Collegeprogramma `Venray, veilig vooruit'. Inwoners dragen hierdoor zelf bij aan een prettige leefomgeving. Zij besteden het geld bijvoorbeeld aan computerlessen voor ouderen, de aanleg van geveltuintjes, intercultureel samen koken, een vliegerfestival, een openluchtbioscoop of het opknappen van achterpaden.

Werkwijze

Zodra de gemeenteraad in maart 2011 de bijbehorende subsidieverordening heeft vastgesteld start een beperkte promotiecampagne onder de titel: `Het is jouw buurt, dus jij mag het zeggen'. Dan worden ook de aanvraagformulieren verspreid en een regiegroep Bewonersinitiatieven opgericht. Deze gaat bestaan uit inwoners van Venray en heeft als taak om de ingediende voorstellen te beoordelen op de bijdrage aan het versterken van de leefbaarheid. De regiegroep wordt door het college gemandateerd om namens de gemeente het bewonersgeld in te zetten. Weer een kleine stap naar meer eigen inbreng door bewoners.

In dit experiment van het rijk krijgen bewoners niet alleen de regie om ideeën te bedenken, maar ook om deze te financieren en uit te voeren. Wethouder van der Broeck hecht grote waarde aan deze zelfwerkzaamheid en zelfredzaamheid: `Ik ben dan ook benieuwd welke creatieve en sociale ideeën door onze inwoners worden bedacht en uitgevoerd. Dan zal blijken welke verborgen krachten zijn aangesproken'.