Ingezonden persbericht


Persbericht

Bijzondere schenkingen voor

NNO Instrumentenfonds

Groningen 11 januari 2011 - Het NNO heeft een tweetal bijzondere schenkingen mogen ontvangen voor het NNO Instrumentenfonds. Van een genereuze schenker ontving het NNO Instrumentenfonds een bedrag van ¤ 35.000 - verdeeld over 5 jaar. Het NNO heeft nieuwe contrabassen, een nieuwe fagot en een nieuwe harp nodig en is de gulle schenker - die anoniem wil blijven - zeer dankbaar dat in de aanschaf van deze instrumenten een stap voorwaarts kan worden gemaakt.

Daarnaast ontving het NNO een viool uit de school van Petrus Guanerius Venedig - uit handen van Aldo Somer, oud-violist van het NNO - ten behoeve van het NNO Instrumentenfonds. Deze bijzondere Italiaanse viool was van Louis Somer, de vader van Aldo Somer, zelf concertmeester bij de Groninger Orkest Vereniging (GOV), de voorloper van het NNO. Het fonds zal de viool in bruikleen geven aan Yu Li, aanvoerder tweede violen bij het NNO, die de viool zal bespelen tijdens de NNO-concerten. Afgelopen week werd de viool in het bijzijn van het bestuur van het NNO instrumentenfonds en de orkestleden van het NNO, door Aldo Somer feestelijk overhandigd aan Yu Li (zie foto).

De viool van Louis Somer

Louis Somer heeft na zijn studieviolen een Presenda viool gehad en bespeeld. Het was een wat onbekender Italiaans instrument uit begin 1800. In het begin van de dertigerjaren, toen hij zich in Bussum settelde kreeg hij van zijn leerlinge en mecenas mevrouw Moes een Amati in bruikleen. Vrij snel na de oorlog stierf mevrouw Moes en haar nabestaanden hebben de Amati viool direct weer opgeëist. Van de ene dag op de andere dag zat Louis zonder viool. In de stad Groningen, waar hij woonde, was de vioolbouwer Piet Moolenaar als vioolmaker werkzaam. Die heeft in zeer korte tijd een viool gebouwd naar het model van Guisieppe Guaneri, Een kopie naar een viool van de beroemdste vioolbouwers na Stradivari. Hij heeft er jaren op gespeeld. Er bleef toch echter de behoefte aan een echte Italiaanse viool. Een paar gefortuneerde dames en heren hebben begin jaren vijftig geld ingezameld voor een viool voor Louis Somer. Na lang zoeken vond hij bij de firma Max Möller in Amsterdam een Italiaanse vioo l uit de school van Petrus Guanerius Venedig. Deze viool is nog steeds in de familie. Aldo Somer, zijn zoon heeft er sinds de dood van Louis Somer in 1966 op gespeeld.

Louis Somer - de componist

Louis Somer was niet alleen een bijzonder begaafd violist, concertmeester en pedagoog, doch hij was ook componist. Hij componeerde onder meer een vioolconcert, Passacaglia en Fuga, Divertimento Concertante, strijkkwartetten, een pianotrio en andere kamermuziek. De GOV voerde meermalen werken van hem uit, waaronder een vioolconcert dat in 1952 in première ging met de componist als solist. Voor zijn declamatorium Novemberland voor strijkkwartet en spreekstem kreeg Somer in 1954 de culturele prijs van de provincie Groningen.

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland, zoals in 2007 in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs en in 2009 in Perugia, Italië, tijdens het 64e Festival Sagra Musicale Umbra. Het NNO is geregeld re beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren divers e CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van h et orkest. Daarnaast is Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest.

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.