Ingezonden persbericht


Arnhem, 11 januari 2011

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Arnhem, provincie Gelderland en ArtEZ hogeschool van de kunsten

Investering van miljoenen in mode & vormgeving
Gelderland, gemeente Arnhem en ArtEZ werken aan hoger rendement

Meer werkgelegenheid, meer atelierruimte en het versterken van de relatie tussen bedrijfsleven en de creatieve sector. Dat is in het kort het doel van het masterplan mode en vormgeving dat door de provincie Gelderland, gemeente Arnhem en ArtEZ hogeschool voor de kunsten is opgesteld. Een investering van in totaal 2,7 miljoen euro moet die ambitie mogelijk maken.

Mode & vormgeving is een van de speerpunten van het economisch beleid in Arnhem en een opkomend aandachtsgebied in de provincie Gelderland. De drie partners willen met hun masterplan mode & vormgeving bereiken dat de sector economisch en cultureel beter gaat renderen. Via het masterplan wil de provincie de mode ook als cultureel verschijnsel stimuleren, als een uiting van creativiteit op het kruispunt van cultuur, economie en onderwijs.

Gedeputeerde Staten van Gelderland en B en W van Arnhem hebben op 11 januari bijdragen van ¤ 1.850.000,- reesp. ¤ 870.000,- gereserveerd voor de uitvoeering van het masterplan. Partners in stad en regio kunnen hiervoor aanvragen indienen.

Magneet
Provincie, gemeente en ArtEZ ondersteunen initiaitieven die de stad, regio en provincie een krachtiger profiel gaan bezorgen als magneet van mode & vormgeving. In Arnhem is inmiddels een complete infrastructuur aanwezig op het gebied van mode en vormgeving. Zo zijn er de Fashion & Product Design opleidingen van ArtEZ, de Arnhem Fashion Factory, warenhuis Coming Soon, het Modekwartier in Klarendal, Arnhem Mode Biënnale, en verschillende netwerken van de creatieve beroepsgroep.

Ontwikkeling
Sinds de eeuwwisseling is de Arnhemse werkgelegenheid in de mode met ruim 4% gegroeid, in de vormgeving met bijna 9%. Arnhem telt 800 bedrijven in deze sector, de totale regio Arnhem-Nijmegen het viervoudige. Provincie en gemeente streven naar een groei van het aantal bedrijven en arbeidsplaatsen met 5% resp. 10% en 6.000 vierkante meter extra bedrijfs- en atelierruimte. Ook de corporaties Portaal en Volkshuisvesting werken mee.

Projecten
Voor de ontwikkeling van modeontwerpers tot kansrijke ondernemers wordt een 'incubator' tot stand gebracht: een broedplaats waar de modetalenten gebruik kunnen maken van een gezamenlijke werkplek, ondersteuning en coaching. Het project 'Ik Start Smart Gelderland' voor beginnend ondernemers wordt ook speciaal geënt op modeontwerpers en vormgevers. Jonge ontwerpers kunnen de helft van de kosten van hun monstercollectie (voorbeeldontwerpen) vergoed krijgen door de inzet van productievouchers. Ook zijn er plannen om MKB-bedrijven een gefinancierde designcoach aan te bieden om hun productie en marketing te vernieuwen en te verbeteren. Het vroegere schoolgebouw aan de Schoolstraat in Arnhem (Spijkerkwartier) wordt een broedplaats (gezamenlijk atelier en productiehuis) voor creatieve starters. De Arnhemse Hommelstraat en Van Muijlwijkstraat, gelegen tussen de binnenstad en het succesvolle Modekwartier, krijgt daarbij de functie van etalage voor ontwerp en design. Aan de Van Muijlwijkstraat 21 is sinds kort een informatiepunt voor deze ontwikkeling.

Bedrijvennetwerk
Verder richt ArtEZ een industriekring mode & vormgeving op: een samenwerkingsverband van ondernemers uit alle schakels in de creatieve keten, van opleiding tot productie, presentatie en verkoop. Ondernemers kunnen terecht bij het onderwijs voor vraag naar jong talent, innovatieve ideeën en informatie over de laatste stand van zaken op het gebied van ontwerpen. Het onderwijs kan op haar beurt terecht bij de ondernemers voor het 'proeven' van de beroepspraktijk.