Vrije Universiteit Amsterdam

Koppelen van sedimentatiepatronen aan bekkenevolutie


* Startdatum: 11-01-2011


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Linking Petroleum Systems to Sedimentary Basin Evolution


* Spreker: M.P. Corver


* Promotor: prof.dr. H. Doust prof.dr. S.A.P.L. Cloetingh


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Een petroleumsysteen wordt opgebouwd vanuit de tektonische en sedimentaire evolutie van een bekken. Op deze wijze kunnen we aan de hand van deze signaturen in de ondergrond bepalen welke petroleumsystemen aanwezig kunnen zijn in een gebied waar beperkte informatie van de ondergrond bekend is. Hiervoor ontwikkelde Maarten Corver in samenwerking met het Noorse oliebedrijf Statoil een computerprogramma.

De studie van Corver gaat over sedimentaire bekkens die ontstaan langs uit elkaar bewegende tektonische plaatgrenzen. De tegenover elkaar staande krachten in de ondergrond kunnen leiden tot verdunning van de continentale korst. Het steeds maar dunner worden van de korst kan uiteindelijk leiden tot het opbreken van een continent en het ontstaan van oceanische korst. Een lange periode van korstverdunning gaat vooraf aan het uiteindelijke opbreken van de korst. Sedimenten worden afgezet in depressies gevormd door korstverdunning. Hierin kunnen ook organisch rijk gesteente (source rock) afgezet worden dat uiteindelijk kan leiden tot het genereren van petroleum bij een juiste temperatuur op een bepaalde begravingdiepte. Karakteristieke sedimentatiepatronen en structuurvormen in de ondergrond kunnen op verschillende plaatsen op de aarde voorkomen.

Corver bestudeerde deze karakteristieken van sedimentatie en tektonische signatuur om uiteindelijk belangrijke trends in olie- en gasontwikkeling te voorspellen. Het geheel van organisch rijk gesteente, petroleumgeneratie, petroleummigratie langs breuken en door gesteente en vervolgens het opslaan van petroleum in reservoirs (gesteente met hoge porositeit dat afgesloten wordt door gesteente dat petroleum niet doorlaat en/of door breuk (gerelateerde) structuren) noemen we een petroleumsysteem.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam