Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van dinsdag 11 januari

Alkmaar, 11-01-2011 o 14.00 uur

Vernielingen bij school in Spanbroek in opsporingsprogramma Ter PlaatseSpanbroek, dinsdag 11 januari

Het opsporingsprogramma Ter Plaatse van RTV Noord-Holland besteedt woensdagavond 12 januari aandacht aan vernielingen die op 1 januari werden gepleegd bij een school aan de Dr. Van Balen Blankenstraat.

Even voor 01.00 uur hoorde een buurtbewoner een harde knal. De bewoner belde 112.

Het bleek dat er in een portiek van een uitgang van de school een vuurwerkbom tot ontploffing was gebracht. Door de luchtdrukverplaatsing raakte het dak en de gevel van het pand ontzet. Meerdere ramen van de school werden vernield. Door de luchtdruk raakten ook enkele woningen aan de overkant van de school beschadigd. Een stuk metaal afkomstig van de vuurwerkbom vloog door een slaapkamerraam van een woning en miste net de bewoner die juist naar bed was gegaan.

Ter Plaatse wordt uitgezonden op woensdag 12 januari om 17.20 uur en wordt elk uur herhaald. Het programma wordt op donderdag 13 januari nogmaals herhaald.

De gemeente looft een beloning uit voor de gouden tip die leidt tot oplossing van de zaak.

Woninginbraak

Midwoud, dinsdag 11 januari

In de nacht van maandag op dinsdag, tussen 22.30 en 06.00 uur, werd er ingebroken in een woning aan de Broerdijk in Midwoud. De daders kwamen binnen door het slot van de deur van de bijkeuken te forceren via de z.g. Bulgaarse methode. Hierbij wordt de cilinder van het slot afgebroken. Uit de woning werd onder anderen geld en een GSM gestolen.

De Bulgaarse methoden van inbreken wordt vaak toegepast als de cilinder van het slot iets te lang is in vergelijking met de slotplaat. Als de cilinder iets buiten de slotplaat uitsteekt, heeft de inbreker de mogelijkheid om hier een tang op te zetten. Om dit te voorkomen moeten slotplaat en cilinder goed op elkaar zijn afgestemd.

Poging diefstal auto

Grootebroek, dinsdag 11 januari

Op dinsdag werd tussen 00.00 en 08.00 uur geprobeerd een auto te stelen op de Schutsluis in Grootebroek. De inbreker kwam de auto binnen door het portier open te buigen. In de auto werd de bedrading doorverbonden. Het lukte echter niet om de auto te starten. Voor zover bekend, werd niets uit de auto gestolen.

Woninginbraak: sluit bovenlichten af

Den Helder, maandag 10 januari

Op maandagmiddag werd tussen 17.30 en 18.15 uur ingebroken in een woning aan de Landmetersweg in Den Helder. Uit de woning werden onder anderen een flatscreen televisie en een notebook gestolen.

De daders kwamen binnen via het bovenlichtje boven de achterdeur. De politie constateert, dat deze manier van inbreken de laatste tijd veelvuldig wordt toegepast. Inbrekers klimmen naar een bovenlicht (klein raampje), reiken naar binnen en kunnen zo de achterdeur of een raam openmaken. Vaak wordt het de inbrekers gemakkelijk gemaakt doordat een bovenlichtje open blijft staan. In andere gevallen is het eenvoudig om een bovenlicht open te breken doordat deze zijn voorzien van hang- en sluitwerk dat matig van kwaliteit is.

De politie adviseert dan ook om bovenlichten te voorzien van goede sloten en die bij afwezigheid van de bewoners ook te gebruiken.

Onbehoorlijk weggedrag

Schagen, maandag 10 januari

Op maandagmiddag deed een 17-jarige jongen uit Dirkshorn aangifte van mishandeling en vernieling door een automobilist. De politie hield hierop een 19-jarige man uit Tuitjenhorn aan.

Het slachtoffer reed op de fiets over de Tjallewallerweg in Schagen, toen er al toeterend en met hoge snelheid een auto passeerde. De fietser reageerde hierop door zijn middelvinger op te steken. De automobilist sneed de fietser, stopte en stapte uit. Er ontstond een woordenwisseling waarbij de fietser klappen kreeg en waardoor zijn bril sneuvelde.

Nadat het slachtoffer het incident bij de politie had gemeld, bleek dat dezelfde automobilist kort daarvoor een snelheidsovertreding had begaan op de Hofstraat waar hij 70 in plaats van de toegestane 30 km per uur reed.

Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt. Tevens wordt voor hem een artikel 130 maatregel aangevraagd. Vanaf 1 oktober 2008 pakken het ministerie van Verkeer en Waterstaat, het CBR en de politie asociaal weggebruik harder aan. Vanaf die datum start de zogenoemde 'Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer' (EMG). Bestuurders van motorvoertuigen die zich ernstig schuldig maken aan gedrag zoals bumperkleven, fors te hard rijden, snijden, rechts inhalen en andere weggebruikers daarmee in groot gevaar brengen, moeten verplicht op eigen kosten een meerdaagse cursus volgen.

Afval verbranden

Bergen, maandag 10 januari

Op maandagmiddag kreeg een 63-jarige man uit Bergen een proces-verbaal omdat hij in de achtertuin bij zijn woning afval aan het verbranden was. Aanvankelijk stookte hij alleen oude administratie, maar uiteindelijk ging ook een zak met huishoudelijk afval op het vuur. Dit veroorzaakte stankoverlast in de buurt.

De lucht in

Alkmaar, maandag 10 januari

Op maandagmiddag omstreeks 12.45 uur reed een 58-jarige vrouw uit Nieuwveen in haar auto over de Zilverstraat in Alkmaar. Volgens de vrouw stond het licht voor haar op groen, toen haar auto aan de onderzijde werd geraakt door een beweegbare paal. Hierdoor ontplofte de airbag en liep de vrouw borstletsel op. Zij werd voor onderzoek overgebracht naar het Medisch Centrum Alkmaar. De auto raakte aan de onderzijde beschadigd.

Drie aanhouding bij inbraak in winkel

Bovenkarspel, dinsdag 11 januari

Op dinsdagmorgen hield de politie drie mannen aan uit Almere (van 21 en 22 jaar oud) wegens inbraak in een slagerij aan De Middend in Bovenkarspel. Omstreeks 03.20 uur kreeg de politie een melding dat er bij de slagerij werd ingebroken. Ter plaatse bleek het rolluik geforceerd te zijn. In het winkelcentrum was ook het rolluik van een bakkerszaak geopend. De daders waren het winkelcentrum binnengekomen door een open te breken. In beide gevallen was het de daders te doen om geld.

In de omgeving van het winkelcentrum werden twee van de drie verdachten aangehouden. Een politiehond vond even later de derde verdachte. Ook vond het dier inbrekersgereedschap.

De verdachten werden voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Politie pakt toegenomen aantal woninginbraken in Langedijk aan

Langedijk, maandag 10 januari

Wanneer de dagen korter zijn hebben inbrekers meer kans om ongestoord hun werk te doen. Met minder mensen op straat kunnen ze in de duisternis vaak ongezien een huis benaderen en binnen gaan.

Vaak ziet de politie de laatste drie maanden van het jaar een toename in het aantal woninginbraken. Ook in de gemeente Langedijk was dit het geval. Vanaf oktober 2010 vonden er 54 inbraken plaats in voornamelijk woningen en schuurtjes. Dit is een stijging ten opzichte van het aantal woninginbraken in dezelfde periode in 2009. Toen werden er 25 mensen slachtoffer van inbraak. De politie investeert daarom extra om het aantal woninginbraken aan te pakken.

Wat kunt u zelf doen

Zelf kunt u natuurlijk ook iets doen om een inbraak te voorkomen. Door bijvoorbeeld een ladder in uw tuin te laten liggen, maakt u het een inbreker makkelijk om op een dak te klimmen en via een raam binnen te komen. Ook deugdelijk hang- en sluitwerk maakt het inbrekers moeilijker om als ongenode gast uw woning binnen te komen en sluit uw ramen en deuren goed af. Meer tips kunt u vinden op www.politiekeurmerk.nl.

En verder

Als er iets verdachts in uw leefomgeving aan de hand is, ziet u dat zelf vaak heel snel. Ziet u iets verdachts? Meld het bij de politie. Heeft u de dader in zicht? Dan belt u 112. In andere situaties kunt contact opnemen via 0900-8844 (lokaal tarief). Blijft u liever anoniem? Neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.