Bouwend Nederland: Gemeenten mogen niet bezuinigen op kerntaken
11/01/2011 12:28
Bouwend Nederland
Bouwend Nederland: Gemeenten mogen niet bezuinigen op kerntaken
EIB-rapport geeft aan: Na de diepe val lijkt er licht aan het einde van de tunnel
Volgens het EIB zal de bouwsector, die in 2009 en 2010 onevenredig hard is getroffen door de recessie, eind 2011 weer licht herstel vertonen. De totale bouwproductie groeit naar verwachting met 1%. Dat betekent licht aan het einde van de tunnel. Echter, zo benadrukt Elco Brinkman van Bouwend Nederland: "Dat lichtje is klein, ver weg en niet voor iedereen al zichtbaar. Bij veel van onze leden staan de bedrijfsresultaten nog onder grote druk. Regionaal zijn er zeer grote verschillen."
De totale bouwproductie groeit volgens het EIB met 1% in 2011. Na zes kwartalen van krimp en een totaal productieverlies van 15%, is er, naar verwachting eind 2011, eindelijk sprake van licht herstel. De groei geldt niet voor de gehele sector en wordt vooral gestimuleerd door de opleving van de nieuwbouwwoningmarkt. De nieuwbouw kan met 5% groeien, op de voet gevolgd door de verbouwmarkt die door de btw-maatregelen gestimuleerd wordt. De woningbouw is echter nog niet op het door Minister Donner beoogde niveau van 75.000 woningen per jaar.
In de utiliteitsbouw is er nog allerminst sprake van herstel. Nadat de productie in 2010 al met een kwart is gedaald, daalt de productie in 2011 met nog eens 2,5%. De grond- weg- en waterbouw vertoont volgens het EIB een weinig dynamisch beeld, met 1% krimp.
Bouwend Nederland ziet in de verwachte groei met 1% nog geen aanleiding om te concluderen dat de bouwsector uit de crisis is. Integendeel! In het regeerakkoord heeft de regering aangegeven te willen snijden in het eigen apparaat, zonder daarbij kerntaken af te stoten. De bezuinigingsdrang van gemeenten en andere lagere overheden laat echter een ander beeld zien. Zij schrappen wel kerntaken zoals woningbouw- en infraprojecten en zelfs regulier onderhoud aan wegen en rioleringen. Dat komt de bereikbaarheid en de economische ontwikkeling van gemeenten niet ten goede. Bovendien laat de gemeente geld liggen, doordat het vooral reactief onderhoud pleegt. Proactief onderhoud is beter en laat ruimte voor moderne contractvormen.
Ook constateert Bouwend Nederland dat de werkgelegenheid in de bouw niet direct zal profiteren van de verwachte groei. Bouwend Nederland hoopt dat het arbeidsvolume van werknemers sneller zal toenemen dan het EIB verwacht. Dat betekent immers dat de sector weer investeert in mensen én in opleidingen.
Bouwend Nederland benadrukt dat gemeenten demografische krimp niet als excuus mogen gebruiken, omdat er tot 2020 nog altijd sprake is van groei van het aantal huishoudens. Ook pleit Bouwend Nederland voor het verlengen van diverse crisismaatregelen, zoals het verlaagde btw-tarief op onderhoud, en voor meer ruimte voor slimmere aanbestedingsmethoden, om het prille herstel verder te stimuleren.
Bouwend Nederland gaat graag met de gemeenten in gesprek om samen te komen tot een land waar het voor iedereen prettig wonen, werken en recreëren is en waar tevens de financiën op orde zijn.
http://www.bouwendnederland.nl