Politie Hollands Midden

Katwijk - Help de trend woninginbraken in Katwijk in januari te doorbreken!

Katwijk, 11-01-2011 o De afgelopen twee jaar zagen gemeente en politie een piek in het aantal woninginbraken in januari. De Katwijkse politie gaat extra surveilleren, maar ook de inwoners kunnen veel doen!

Piek in januari en februari: help de trend doorbreken

In Katwijk komen de laatste jaren in de eerste twee maanden van het jaar verhoudingsgewijs veel inbraken voor. Gemiddeld werden in 2010 zon 14 inbraken per maand gepleegd (inclusief pogingen), terwijl het in januari om 24 inbraken (inclusief pogingen) ging. In 2009 lag het gemiddeld aantal inbraken op bijna 16 per maand en in januari waren dat er 33. Het gaat hierbij in veel gevallen om gelegenheidsinbraken en insluipingen, waarbij zaken als telefoons, geld en sleutels worden meegenomen. Na een piek in 2009 is het aantal inbraken in 2010 in Katwijk met 13 procent afgenomen. Ook februari scoort de afgelopen jaren veelal negatief als het gaat om woninginbraken.

Daarom gaat de politie de komende weken extra surveilleren in Katwijk. Politie en gemeente doen ook een oproep aan de inwoners van Katwijk.

Met Politiekeurmerk daalt risico op woningbraak met 90%

Wist u dat een gemiddelde inbraak slechts 30 seconden duurt? Maak het een inbreker daarom niet gemakkelijk. Sluit ramen en deuren, zorg voor goede verlichting rondom het huis en gebruik sloten die voldoen aan het politiekeurmerk. Een inbreker die langer dan een paar minuten nodig heeft om te kunnen inbreken, staakt in vele gevallen zijn poging. Uit diverse onderzoeken blijkt dan ook dat de kans op een woninginbraak met 90% daalt als een huis is voorzien van een Keurmerk Veilig Wonen.

1-1-2, daar pak je ook woninginbrekers mee

Ziet u iemand zich verdacht ophouden bij woningen? Bel dan direct 1-1-2 en onthoud in ieder geval het signalement van de daders. Want bij dit soort situaties telt iedere seconde. Veel mensen denken dat het nummer alleen bedoeld is als er mensenlevens op het spel staan, terwijl het nummer gebeld kan worden in alle gevallen wanneer elke seconde telt. Door te bellen bij heterdaadsituaties wordt de kans groter dat de daders gepakt worden. 1-1-2 daar pak je dus ook woninginbrekers mee.

Tips om woninginbraken te voorkomen

Er is een aantal dingen dat u kunt doen om inbrekers te weren:

- Doe de deur altijd op slot. Zelfs als u maar even weg bent of bijvoorbeeld even naar boven gaat.

- Sluit ramen en deuren waarop geen zicht is.

- Breng goed hang- en sluitwerk aan op uw ramen en deuren.

- Laat nooit de sleutel aan de binnenzijde van het slot zitten.

- Berg huissleutels uit het zicht en op een vaste plaats op.

- Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt, ook tijdens uw afwezigheid.

- Laat geen geld, waardevolle papieren en/of sieraden in het zicht liggen.

- Zet ladders, vuilcontainers en andere dingen waar op geklommen kan worden weg.

- Plaats sensorverlichting op inbraak gevoelige plaatsen

- Plaats nooit berichten over uw vakantie/afwezigheid op sites die toegankelijk zijn voor onbekenden (Hyves, Twitter)

- Gebruik registratiekaarten van de politie. Zo vergroot u de kans dat eigendommen snel terug gevonden worden.

- Als u in de buurt iets verdachts ziet, bel direct de politie. Noteer zo mogelijk kentekens en andere bijzondere kenmerken.

Meer informatie

Voor spoedeisende zaken kunt u bellen met 112. Wilt u de politie spreken en is het geen spoed, bel dan 0900 8844. Opwww.veiligheidswijzer.nlvindt u informatie over een groot aantal onderwerpen die met veiligheid te maken hebben. U vindt er nuttige, concrete informatie en tips.