Gemeente Maasgouw


Spelregels voor deelname aan het gratis trein en busvervoer

De regeling gratis openbaar vervoer voor Wmo-Regiotaxipashouders is ingegaan op 15 november 2010. Als u in het bezit bent van de nieuwe pas (met pasfoto) dan kunt u gebruik maken van deze regeling.

Bij het instappen moet deze pas worden getoond aan de buschauffeur of bij controle in de trein aan de steward. Alleen de nieuwe pas, met pasfoto, geeft recht op gratis openbaar vervoer.

Als u in het bezit bent van een OV-begeleiderskaart, kunt u op vertoon van deze kaart 1 persoon gratis meenemen. Als u door de gemeente bent geïndiceerd voor een medische begeleider staat dit op de nieuwe pas vermeld. U bent dan verplicht een begeleider mee te nemen.

Het reisgebied
De regeling is geldig op al het Openbaar Vervoer van Veolia in Noord en Midden Limburg. In noordelijke richting ligt de grens voor de reizigers per bus bij Milsbeek op lijn 83 Venlo - Nijmegen. Deze busdienst wordt gezamenlijk uitgevoerd door Veolia en Breng. U mag gebruik maken van de bussen van beide vervoerders op het traject Venlo - Milsbeek.

Op het traject Milsbeek - Nijmegen is de Regiotaxipas niet geldig. Als u toch door wilt reizen richting Nijmegen dan moet er worden bijbetaald. De klantenservice van Veolia kan u informeren over de kosten.

In zuidelijke richting ligt de grens bij Susteren. Lijn 80 Roermond - St. Odiliënberg - Monfort - Echt - Susteren maakt deel uit van de regeling. U mag reizen op het gehele traject.

Bus én trein
De regeling is van toepassing op de bussen én de treinen van Veolia. U mag dus ook gebruik maken van de Veolia-treinen op de Maaslijn: Roermond - Venlo - Nijmegen. U mag reizen over het gehele traject. Op de treinen van NS is de Regiotaxipas niet geldig!

Op enkele stations is er nog hoogteverschil tussen het perron en de trein. Informatie over aangepaste perrons, de dienstregeling en de mogelijkheid tot assistentieverlening op stations, is te verkrijgen bij Veolia klantenservice (0900- 33 10 550 lokaal tarief). Assistentieverlening op perrons dient u minstens drie uur voor vertrek te reserveren bij het Bureau Assistentieverlening Gehandicapten (BAG), telefoon: 030-23 57 822. Indien mogelijk wordt u dan ter plekke geholpen met in- of uitstappen.

Rolstoelen en scootmobielen
Voor het reizen met rolstoelen en scootmobielen gelden er bepaalde beperkingen. Een beknopt overzicht:

Trein:

Een rolstoel (normaal en elektrisch) en een scootmobiel mag mee in de trein onder de voorwaarden dat:

* u minstens drie uur voor vertrek uw reis regelt bij het Bureau Assistentieverlening Gehandicapten (BAG 030-23 57 822);
* uw scootmobiel maximaal 150 centimeter lang en 85 centimeter breed is (buitenmaten);

* er voldoende manoeuvreerruimte is op het perron en in de trein;
* indien van toepassing, de stationslift groot genoeg is;
* u zelf uw scootmobiel/rolstoel in en uit de trein rijdt.

OV-Bussen (halte - halte): Scootmobiel: mag niet mee. Elektrische rolstoel en gewone rolstoelen mogen mee onder voorwaarde dat:

* uw rolstoel maximaal 120 centimeter lang, 70 centimeter breed en 109 centimeter hoog is;

* om te voorkomen dat meerdere rolstoelgebruikers gelijktijdig gebruik maken van deze voorziening, kunt u zich één uur van tevoren aanmelden bij Veolia Klantenservice 0900-33 10 550 (lokaal tarief);
* houdt u er wel rekening mee dat de chauffeur geen assistentie kan en mag verlenen, ook niet bij het vastzetten van de rolstoelen. Hij/zij mag in principe zijn plaats achter het stuur niet verlaten;
* u moet dus ofwel zelf in staat zijn om zelfstandig van het openbaar vervoer gebruik te kunnen maken of u moet een begeleider meenemen. Als u in het bezit bent van een OV - begeleiderskaart kan deze begeleider gratis meereizen.

Kort samengevat:

In de bus > gewone rolstoelen en elektrische rolstoel In de trein > gewone rolstoelen, elektrische rolstoelen en scootmobielen
In Regiotaxi > gewone rolstoelen, elektrische rolstoelen en scootmobielen

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00