FNV

FNV geschrokken van gesjoemel met flexwerk

De helft van werkend Nederland heeft in de eigen omgeving wel eens waargenomen dat vaste mensen werden ontslagen die later als flexwerker terugkeerden in hetzelfde bedrijf. Vijf procent heeft dit zelf meegemaakt. Van de ontslagen vaste werknemers die als flexwerker terugkwamen, was dit in zes van de tien gevallen niet voor het opvangen van ziek en piek. Ook ging 70 procent van hen hetzelfde werk doen als daarvoor. Dit blijkt uit FNV-onderzoek.

Nederlands grootste werknemersvereniging is zich rot geschrokken. In haar nieuwjaarsspeech maakte voorzitter Agnes Jongerius bekend dat een FNV-delegatie nog deze maand afreist naar het Ministerie van Sociale Zaken om over dit verkapte omzeilen van ontslagregels te overleggen. Bovendien opent de FNV vandaag een meldpunt op www.fnv.nl.

Op de nieuwjaarsreceptie maakte de FNV duidelijk positief te staan tegenover flexibel werken en onder voorwaarden ook tegenover flexcontracten. Agnes Jongerius: 'Die keuzevrijheid van mensen is wat ons betreft essentieel. Daarom ook pleiten we voor meer zeggenschap van werknemers over plaats en tijd. Maar wat we vandaag aan de kaak stellen zijn mensen met een vaste baan die weggewerkt worden en dan als flexkracht terug mogen komen. Dat willen we voorkomen. Zestig procent van de flexwerkers is kostwinner, blijkt bovendien. Hun bestaanszekerheid is in het geding. Je zult maar een gezin hebben of een huis willen kopen'.

Het FNV-onderzoek toont ook aan dat maar liefst zes op tien flexwerkers niet vrijwillig voor een dergelijk contract heeft gekozen. Een derde van de flexwerkers geeft aan niet tevreden te zijn over hun contract. Daarentegen zegt driekwart van hen trots te zijn op hun werk. Een aanzienlijk deel van de flexwerkers (45 procent) zegt echter geen uitzicht te hebben op een vast contract na aflopen van het flexcontract.

Gevraagd naar de beloning geeft bijna de helft van de flexwerkers aan op dit moment minder te verdienen dan vaste werknemers in dezelfde functie. Ook zeggen ze minder mogelijkheden tot opleiding te hebben. Opmerkelijk genoeg vindt ruim 80 procent van zowel de vaste als de flexwerkers dat ze recht hebben op gelijk loon voor gelijk werk. Geen wonder dat voorzitter Jongerius flex als speerpunt in het FNV-beleid voor 2011 uitriep: 'We gaan ons sterk maken voor verbetering van de positie van flexwerkers. En de uitwassen pakken we hard aan.'

FNV Voorlichting/