GroenLinks Drenthe

Gif en onrust: wanneer begrijpt de overheid dat je daar serieus mee om kunt gaan?

Toen de chemieverzamelplek op de Moerdijk in de fik ging, was er volgens de overheid `geen gevaar voor de volksgezondheid' - naar nu blijkt zaten er wèl gifstoffen in de rookwolk die tot Dordrecht reikte. Dat lag ook wel een beetje voor de hand: als je een verzameling van 80 kantjes chemische stoffen bij elkaar in een vuurtje gooit, zal het nooit erg gezond zijn...

Zembla heeft in zijn uitzending van afgelopen zaterdag de knuppel in het Drentse hoenderhok gegooid. Wat in milieubeschermerskringen al lang bekend was dringt tot iedereen door: voor bollen zoals wij die kennen, wordt veel, heel veel gif gebruikt!! De werkgroep Bollenboos in Westerveld heeft al sinds 2003 nieuwsbrieven gemaakt met feitelijke informatie over de leliebollenteelt in Westerveld. Gelukkig wordt de oprechte bezorgdheid nu in elk geval door volksvertegenwoordigers en deskundigen opgepakt - door Progressief Westerveld zijn vragen gesteld en toxicologen verenigen zich landelijk om gezondheidsrisico's onderzocht te krijgen.

Toch lijkt het er op dat de verantwoordelijke, de overheid zelf, nog niet zo hard loopt. Dat is in Drenthe al vaker vertoond: ook bij Wijster stonden ongeruste mensen op, die vermoedden dat er toch wel erg veel vaker kankergevallen en aangeboren afwijkingen in Wijster voorkwamen dan elders in Drenthe. De GGD deed onderzoek, maar de resultaten werden niet openbaar. Navraag en nog eens navraag door statenlid Jan Langenkamp leverde tenslotte eind vorig jaar een A4-tje van de GGD op - niet ter openbaarmaking, want daarmee `creëer je alleen onrust'. Uit het onderzoek (er zijn een paar dossiers bekeken met gegevens over aangeboren afwijkingen van kinderen in Wijster en in heel Drenthe en die zijn qua percentages vergeleken) blijkt dat er alleen voor de grotere hoeveelheid kinderen met klompvoetjes in Wijster geen verklaring is. Verder is alles `normaal'. Er is kortom helemaal geen goed onderzoek gedaan naar de gezondheid van omwonenden van de Wijsterse bedrijven. Als je de mensen serieus genomen had, had je de GGD gevraagd in kaart te brengen welke stoffen (en welke combinaties van stoffen) uitgestoten worden, welke mogelijke toxische effecten daarvan bekend zijn en of die ook optreden bij de omwonenden. Dat is niet gebeurd.

Het is frustrerend dat overheden zo bang zijn onrust over gif met open vizier tegemoet te treden. Natuurlijk maken mensen zich zorgen als dikke rookwolken van de chemieopslag langs waaien, als gewasbeschermingsmiddel na gewasbeschermingsmiddel op de percelen van de buren gespoten wordt of als er toch wel erg veel kanker in een klein Drents dorpje onder de rook van allerlei bedrijven optreedt. Onderzoek dat goed, en geef de mensen eerlijk antwoord! En vooral: trek je conclusies voor het ruimtelijk en milieubeleid in deze provincie. Als er niets aan de hand is, geen risico's en geen milieuproblemen: mooi, dan kun je dus door gaan. Als er wel wat aan de hand is: stoppen en bijstellen!

Communicatie en oprechtheid zijn hier de toverwoorden. Neem de mensen serieus, de mensen die jou het vertrouwen gaven met het rode potlood in de hand, die dachten dat jij voor hun belangen zou opkomen. Laten we met elkaar het gif uit de doofpot halen en uitzoeken hoe het zit - zo maken we met elkaar een mooiere, schonere en gezondere provincie!!