Banketbakker laat een miljoen kippen een dag buiten scharrelen
(10 januari 2011)
Banketbakkerij van Strien in Oud Beijerland schakelt als eerste bakker
geheel over naar de diervriendelijke Rondeel eieren. Zo liet Rondeel
directeur Ruud Zanders gister aan Wakker Dier weten. Van Strien
(www.koekjes.nl) nam dit besluit omdat hij 'de beste koekjes en soesjes
wil maken, met daarin de beste grondstoffen'. Scharreleieren van kippen
die nooit buiten komen, zijn voor hem dan ook een gepasseerd station.
Hij kwam op het idee voor Rondeel door een gesprek met Wakker Dier.
Wakker Dier is erg blij met dit besluit: "Van Strien is goed voor een
miljoen eieren per jaar. Dat betekent dat komend jaar een miljoen dagen
een kip buiten mag scharrelen voor Van Strien." De Dierenbescherming
beloonde Rondeel eieren (code 2) met 3 Beter Leven sterren, hetzelfde
aantal als biologische eieren (code 0).
De consument kan de koekjes en soezen van Van Strien kopen bij diverse
ambachtelijke brood en banketbakkers en enkele supermarkten. Zij zijn
helaas nog niet herkenbaar als zijnde diervriendelijk voor de
consument. Wel zijn vast in 200 Albert Heijn winkels John Altman
koekjes (http://www.johnaltman.nl/) van Van Strien te koop: deze zijn
fairtrade en vanaf het einde van deze maand ook met verse Rondeel
eieren bereid. En van grasboter van koeien die zeker 's zomers buiten
liepen.
Stichting Wakker Dier