Vilans




PERSBERICHT: Vilans test GPS voor mensen met dementie

Utrecht, 7 januari 2010 - Vilans, kenniscentrum voor langdurende zorg, test de komende maanden het gebruik van een GPS-chip voor het terugvinden van mensen met dementie. Dit sluit aan bij de wensen van Alzheimer Nederland en het Landelijk bureau vermiste personen. Zij pleiten ervoor dat ouderen met dementie een chip in hun kleding moeten krijgen, zodat ze bij vermissing gemakkelijker zijn op te sporen. Van de 235.000 mensen met dementie woont 70 procent nog thuis. Bij deze groep komt het regelmatig voor dat zij de weg naar huis niet meer kunnen vinden.

De GPS-chip die Vilans gaat testen is een buitenlands product dat in een kledingstuk wordt verwerkt. Het is speciaal ontwikkeld om iemand met dementie te laten opsporen door één van zijn of haar familieleden of door een verzorgende. Hiermee wijkt het af van andere GPS-producten op de Nederlandse markt, die vaak groot en prijzig zijn. Mede omdat deze producten ook andere doelen dienen, zijn ze lastig te gebruiken door familieleden van mensen met dementie.

Eerdere ervaringen

In een eerder onderzoek in 2008 testte Vilans in opdracht van de provincie Utrecht vijf op de Nederlandse markt beschikbare GPS-producten. De algemene conclusie was dat de producten toen nog niet betrouwbaar genoeg waren en nog onvoldoende bruikbaar. Later zijn deze ervaringen bevestigd in een ander onderzoek van het Trimbos, kennisinstituut voor de Geestelijke Gezondheidszorg. Daarom heeft Vilans besloten om een nieuw buitenlands product te gaan testen.

Resultaten in april bekend

De test die Vilans de komende maanden uitvoert, behelst in de eerste plaats de werking van het buitenlandse systeem in Nederland. Daarbij wordt bekeken aan welke voorwaarden het product moet voldoen voordat Nederlandse familieleden van mensen met dementie en zorgorganisaties ermee uit de voeten kunnen. Vilans onderzoekt de werking van het systeem in een bebouwde en een bosrijke omgeving. Daarna testen we twee scenario's daadwerkelijk in de praktijk. In de eerste situatie weet iemand met dementie de weg naar huis niet meer te vinden en probeert een familielid met het product deze persoon terug te vinden. In het tweede scenario moet een verzorgende iemand met gevorderde dementie opsporen die uit een verpleeghuis is weggelopen. In april 2011 maakt Vilans de resultaten bekend aan Alzheimer Nederland. Meer informatie is te vinden op www.vilans.nl/domotica.