Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 5 januari 2011

Universiteit van Amsterdam viert 379ste Dies Natalis

Rector magnificus schetst scenario voor sterkere profilering universiteiten

Gepubliceerd op 5 januari 2011

De Universiteit van Amsterdam (UvA) viert op maandag 10 januari haar 379ste Dies Natalis (geboortedag). Rector magnificus prof. dr. Dymph van den Boom spreekt in de openingstoespraak naar aanleiding van het advies van de commissie Veerman over de toekomst van het Nederlands hoger onderwijs. Vervolgens houdt evolutiebioloog prof. dr. Steph Menken de Diesrede getiteld Universeel Darwinisme. Na een muzikaal intermezzo ontvangen regeneratief geneeskundige prof. dr. Nadia Rosenthal en journalist en documentairemaker Ad van Liempt het eredoctoraat van de UvA. De middag eindigt met de uitreiking van de prijs `UvA-docent van het jaar 2010'.

Rector magnificus Dymph van den Boom gaat in haar rede in op de toekomst van het Nederlands hoger onderwijs. De commissie Veerman heeft geadviseerd dat universiteiten zich sterker moeten profileren ten opzichte van elkaar. Dit vereist van universiteiten dat zij scherpe keuzes durven maken onder eigen regie. Van den Boom stelt vast dat de Nederlandse overheid al 25 jaar probeert om profilering tot stand te brengen, maar tot op heden zonder succes. Zij schetst een aantal valkuilen die ook nu op de loer liggen. Maar zij schetst ook een scenario waarin het deze keer wél zou kunnen lukken. Zij is optimistisch over de kans van slagen.

Diesrede

De Diesrede van prof. dr. Steph Menken is getiteld Universeel Darwinisme. De ideeën van Charles Darwin en Alfred Russel Wallace hebben de kijk op onszelf en de wereld waarin wij leven radicaal veranderd: we zijn hier toevallig (en zeker niet de kroon op de schepping), chimpansees en bonobo's zijn onze neefjes, en we zijn hier alleen. Het evolutionaire algoritme van variatie, selectie en reproductie kan ook toegepast worden op wetenschapsgebieden buiten de biologie. De evolutionaire psychologie, evolutionaire speltheorie in de economie, darwinistische geneeskunde, ze zijn alle aangetast door het universele zuur van het neodarwinisme. Maar zijn de wagonladingen lichamelijke (diabetes, veroudering, lage rugpijnen) en psychische (dementie, schizofrenie) mankementen die de mens met zich meedraagt ook adaptief te verklaren?

Eredoctoraten

De UvA verleent eredoctoraten aan prof. dr. Nadia Rosenthal en Ad van Liempt. Rosenthal is een expert op het gebied van de regeneratie van het hart en skeletspieren. Zij is hoofd van het European Molecular Biology Laboratorium in Monterotondo (Rome) en hoogleraar Cardiovascular Science aan het Imperial college London. Met haar onderzoek legde ze de basis voor ons begrip van veroudering en regeneratie (het therapeutisch herstel van aangedane weefsels en organen).

Ad van Liempt is journalist, publicist en programmamaker. Hij bekleedde verschillende posities bij de NOS/NPS en was onder andere chef binnenland van het NOS Journaal, hoofd van Studio Sport en hoofdredacteur van NOVA. Zijn laatste functie was die van hoofdredacteur geschiedenis. In 2006 werd hij benoemd tot lector `Onderzoeksjournalistiek op televisie' aan de Hogeschool Utrecht. Met een groot aantal oorspronkelijke publicaties en documentaires heeft Van Liempt een directe bijdrage geleverd aan het historisch onderzoek en de geschiedschrijving in Nederland.