Ingezonden persbericht
Nieuw sociaal akkoord in Tilburg
Jan Hamming pleit voor schaduwkabinet in Den Haag
De Tilburgse PvdA-wethouder Jan Hamming heeft in zijn nieuwjaarsspeech gepleit voor de instelling van een schaduwkabinet tegenover het kabinet-Rutte. Hij verwees daarbij naar het schaduwkabinet van PvdA, D'66 en PPR, zoals dat begin jaren 70 bestond onder leiding van Joop den Uyl. Jan Hamming wil ook een schaduwkabinet "met verschillende partijen die ons vinden op de inhoud en op de betekenis voor mensen. Een schaduwcoalitie met een nieuwe generatie bestuurders die weten hoe de maatschappij werkt, en die met alternatieven komen die de samenleving sterker maakt."
De Tilburgse wethouder vindt ook dat dit schaduwkabinet met een tegenprogramma moet komen, waarin betere voorstellen staan dan die van het huidige kabinet. "Een tegenprogramma dat ook harde keuzes durft maken: maar dan wel Eerlijker. Om een greep in de kas te doen:
Durf ook te kijken naar de villasubsidies en pak de hypotheekrente in dat segment aan!
Durf ook te kijken naar de kinderbijslag voor de rijken!
Durf om níet klakkeloos te investeren in asfalt en auto's
Durf te kiezen voor de mensen die de dupe zijn geworden van de crisis, en investeer dáárin."
Jan Hamming die de portefeuille Sociale Zaken en Werkgelegenheid beheert wil in 2011 aan de slag met een nieuw sociaal akkoord voor Tilburg. "Samen met het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties zullen we ervoor moeten zorgen dat de mensen die het wat minder hebben, niet in de kou komen te staan, maar kansen krijgen. Kansen in de vorm van een opleiding, stages, banen en financiële ondersteuning." Tevens verwees hij naar de Tilburgse ondernemers zoals Fuji en Versteijnen, die met steun van de gemeente opleidingen in hun bedrijf opzetten voor een paar honderd werknemers die nu nog in de bakken van UWV en Sociale Zaken zitten.
De Tilburgse PvdA-leider vindt dat we in Nederland onze systemen ter discussie moeten durven stellen. "De oerwouden van regeltjes die we hebben laten opschieten rondom de zorg, het jeugdbeleid en in de arbeidsmarkt. Het is allemaal gebeurd met de beste bedoelingen, en de PvdA was er zelf bij. Maar met de kennis van nu moeten we concluderen dat dit land over-georganiseerd is geraakt. Er zijn duizenden specialismen, hokjes, organisaties en protocollen. En wat erger is: de bureaucratie gaat op de loop met mensen omdat de regels centraal zijn komen te staan in plaats van de mens." Gemeenten krijgen nu de kans voor een fundamenteel andere aanpak in de UWV en Sociale Zaken om terug te gaan naar de menselijke maat. "Hoe kunnen mensen weer in de positie komen om zelf het heft in handen te nemen om mee te doen, in plaats van een eindeloze draaideur en projectencaroussel te organiseren van reïntegratie. En elke keer weer mensen in trajecten onderbrengen zonder uit te gaan van de mens zelf.
De draaideuren moeten worden gesloopt, de projectencaroussel gaat dicht. Dit vraagt om een fundamenteel andere aanpak, het stoppen met reïntegratie zoals we het decennia hebben gedaan, terug naar de mens zelf."