Ingezonden persbericht


Persbericht Sint Maartenskliniek
Nijmegen, 7 januari 2011

Britse rolstoelrugbyspelers naar Sint Maartenskliniek voor classificatie

In samenwerking met het Internationaal Paralympisch Comité en de Internationale Wheelchair Rugbybond ontwikkelt de Sint Maartenskliniek een nieuw classificatiesysteem voor de Paralympische sport rolstoelrugby. Het huidige systeem zorgt ervoor dat mensen met ongelijkwaardige aandoeningen deel kunnen nemen aan rolstoelrugby. Het nieuwe systeem moet de indeling van de atletenteams eerlijker maken.

Revalidatie-arts Viola Altmann is classifier bij de Paralympics en staat aan de wieg van het nieuwe classificatiesysteem. Zondag 9 januari komen leden van het Britse Nationale rolstoelrugbyteam naar de Sint Maartenskliniek om haar een inschatting te laten maken van de consequenties van de nieuwe classificatie voor het Britse team in voorbereiding op de Paralympics van 2012 in Londen.

Bij de teamindelingen van rolstoelrugby wordt bij de Paralympics al jaren een classificatiesysteem voor mensen met een dwarslaesie gebruikt. Mensen met andere aandoeningen, bijvoorbeeld spierziekten en amputaties, zijn echter ook mee gaan doen en vaak met beter resultaat. Om wedstrijden te winnen zoeken teams naar atleten met een aandoening die volgens het classificatiesysteem relatief zwaar meetelt in vergelijking tot wat zij in het veld kunnen.

Met name op het gebied van rompfunctie zijn de regels van de classificatie onvoldoende doorzichtig en niet toereikend voor atleten met een andere aandoening dan een dwarslaesie of met een incomplete dwarslaesie. Bovendien is de sport de laatste jaren geprofessionaliseerd, terwijl het classificatiesysteem door vrijwilligers is opgesteld en nauwelijks een wetenschappelijke onderbouwing kent. Het huidige systeem maakt het onmogelijk om eenduidig te bepalen wie wel en niet mee kan doen.

Viola Altmann was classifier voor de rolstoelrugbyspelers die deelnamen aan de Paralympics in Beijing in 2008. Samen met de afdeling Research, Development & Education (RD&E) van de Sint Maartenskliniek, de universiteit van Arizona en Universiteit Leuven, ontwikkelt zij een nieuw classificatiesysteem gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek en het ontwikkelen van het systeem duurt ongeveer twee jaar. Daarna wordt het nieuwe classificatiesysteem de standaard voor de hele rolstoelrugbysport, wereldwijd.