Persbericht
Aventure, ensemble voor middeleeuwse muziek presenteert: Crossing borders in de middeleeuwen
Amsterdam, 10 december 2010 - Op 9 januari 2011 gaat in het Amsterdamse Bethaniënklooster een nieuwe concertserie van het middeleeuwse muziekensemble Aventure van start. De serie heet 'Crossing borders in de middeleeuwen' en omvat drie zondagmiddagen: 9 januari, 13 februari en 3 april.
Aventure brengt in de serie ondermeer liederen uit het zeer bijzondere Gruuthuse-handschrift. Het gaat om de 15e-eeuwse eenstemmige liedtraditie uit het Europa benoorden de Alpen. Het ensemble laat gedurende de concertserie de uitersten van dit gebied naast elkaar klinken. Tijdens het eerste concert op 9 januari brengen zij nieuwjaarsliederen uit het West-Vlaamse Gruuthuse-liedboek en liederen van de Mönch von Salzburg, dan op 13 februari liederen van Wolkenstein en Hugo von Montfort in combinatie met Gruuthuse- liederen en ten slotte laat Aventure op 3 april de opname van de elitaire liedtraditie in de burgerlijke polyfonie van het Lochamer Liederbuch horen.
Aventure zoekt en overschrijdt de grenzen van culturen, disciplines het heden en de ongeschreven cultuur van de late middeleeuwen, door meer te brengen dan muziek alleen. Contrasterende lezingen plaatsen de muziek in een brede, nu en dan verrassende cultuurhistorische context.
Over Aventure
Aventure staat onder leiding van Ita Hijmans. Het ensemble voert laatmiddeleeuwse muziek uit, met name uit het 15e-eeuws Europa ten noorden van de Alpen. Gebaseerd op onderzoek, laat het ensemble zich inspireren door de taal van de tijd. Aventure brengt muziek in verband met andere aspecten van de laatmiddeleeuwse cultuur en laat zo door het venster van de muziek mensen genieten van hoorbaar erfgoed. Aventure bracht drie CD's uit: "Adieu, naturlic leven mijn". Songs from the Koning Manuscript (FL 72411, Challenge Records). "Ons is een kijnt geboren". Christmas Songs from the Koning Manuscript (FL 72412). "O, snode welt" (AC classics, 1995). Meer over het ensemble op
Crossing borders in de middeleeuwen
Zang: Christopher Kale, vedel: Jonathan Talbott, blokfluit: Ita Hijmans. Alleen op 3 april, blokfluit: Marco Magalhães, Fumitaka Saito.
Zondag 9 januari, 13 februari en 3 april, aanvang 15.00, Bethaniënklooster, Barndesteeg 6B, 1012 BV te Amsterdam. Entree: ¤ 17,50 (kinderen tot en met 12 jaar gratis), reserveren via
Zondag 9 januari: Nieuwe jaer du brincs ons vruechden in Nieuwjaarsliederen uit het Brugse Gruuthuse-handschrift (1395-1408) en van de Mönch von Salzburg (late 14e eeuw). Lezing door Johan Oosterman (Radboud Universiteit Nijmegen): Vlaming, Schot of Keulenaar. Brugge als internationale metropool in de Bourgondische tijd.
Zondag 13 februari: Des himelstrone entpharbet sich Persoonlijke poëzie van Oswald von Wolkenstein (1377-1445), Hugo von Montfort (1357-1423) en hoofse lyriek uit het Gruuthuse-handschrift. Lezing door Herman Brinkma ( Huygens ING/Universiteit van Amsterdam): In jongher juecht. Liefde, vriendschap en verlangen in het Gruuthuse-liedboek.
Zondag 3 april: Wach auf, mein hort es leucht dort her Op de scheidslijn tussen de adellijke liedtraditie van o.a. Wolkenstein en burgerlijke polyfonie klinkt het Lochamer Liederbuch (ca 1460). Aanleiding voor een reconstructie van een vroege ensemble-improvisatie praktijk. Lezing door Annemarieke Willemsen (Conservator Middeleeuwen, Rijksmuseum van Oudheden Leiden): Minne doet mi dolen, een archeoloog op zoek naar de middeleeuwen.
---
Noot voor de redactie, het onderstaande is