Rijksoverheid
Dioxinecrisis Duitsland: risico voor Nederland is minimaal
Nieuwsbericht | 07-01-2011
De mogelijke volksgezondheidsrisico's als gevolg van de
dioxinebesmetting in Duitsland zijn in Nederland minimaal. Dat
schrijven staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) en minister Edith
Schippers (VWS) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Het met dioxine besmette veevoer heeft Duitsland niet verlaten. Er zijn
dus ook geen Nederlandse dieren die dit besmette veevoer hebben
gegeten.
Eieren
Wel zijn er twee partijen met eieren geleverd aan een Nederlands
bedrijf. Het gaat in totaal om 136.000 eieren die bestemd waren voor de
levensmiddelenindustrie. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA)
heeft achterhaald dat ca. 65% van deze eieren is geleverd aan een ander
land in de Europese Unie. Dit land zal hierover worden geïnformeerd
door de Europse Commissie.
Een ander deel van deze eieren (ca. 25%) is door de nVWA geblokkeerd en
zal nader worden onderzocht.
Een klein deel van de eieren (ca 10%) is inmiddels verwerkt in
levensmiddelen zoals sauzen en bakkerijproducten. Deze producten zijn
in de voedselketen terecht gekomen. Omdat de mogelijke hoeveelheid
dioxine zeer verdund is, is het Bureau Risicobeoordeling en
onderzoeksprogrammering (BuRo) van de nVWA op basis van de huidige
informatie van oordeel dat het mogelijke risico voor de volksgezondheid
minimaal is.
Voor zover bekend zijn de twee partijen eieren de enige mogelijk
besmette partijen dierlijke producten die uit Duitsland naar Nederland
zijn gekomen. Er zullen dus geen met dioxine besmette producten meer in
de Nederlandse voedselketen terechtkomen. In Duitsland zijn als gevolg
van de dioxinebesmetting meer dan 4000 boerderijen op slot gezet.
Documenten en publicaties
Dioxine incident Duitsland
Staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) en minister Edith Schippers (VWS)
informeren de Tweede Kamer over de achtergronden en de ...