Nieuwe dierenwelzijnsregels voor de productie van foie gras
Datum: 07 januari 2011
Vanaf 1 januari 2011 gelden nieuwe dierenwelzijnsregels voor eenden die
gehouden worden voor de productie van foie gras. Het nieuwe KB van de
FOD Volksgezondheid verplicht een ruimere groepshuisvesting in plaats
van de minieme individuele kooien. België is het enige land dat aan de
nationale producenten van foie gras bijzondere regels op het vlak van
dierenwelzijn oplegt.
Het leven van een eend bestemd voor de productie van foie gras
doorloopt verschillende fasen. De kuikens blijven de eerste weken in de
fokstal, maar hebben vanaf de leeftijd van 5 à 6 weken toegang tot een
buitenbeloop. Op de leeftijd van 11 à 12 weken worden ze in de
'gavage'-ruimte of dwangvoederruimte ondergebracht waar ze ten hoogste
14 dagen gehouden worden. Momenteel zitten de eenden daar individueel
in een kooi van 900 cm²: dat zijn heel kleine individuele kooien die
nauwelijks bewegingsruimte bieden.
Met ingang van 2011 zullen de eenden een ruimere groepshuisvesting
krijgen, met een minimum van drie eenden per kooi en een
kooioppervlakte van ten minste 1 200 cm² per eend. Dit biedt de dieren
tot vier keer meer ruimte en moet zo tot een gevoelige verbetering van
hun levensomstandigheden leiden.
In 2009 werd in België 23 ton foie gras geproduceerd. België is met
deze maatregel het enige van de producerende landen (Frankrijk,
Hongarije, Bulgarije, Spanje, België, Oekraïne, VS, Canada, China,
Madagaskar, Senegal en Brazilië) dat een specifieke
dierenwelzijnwetgeving voor de sector heeft opgesteld.
Ter vergelijking: in 2009 produceerde Frankrijk 18 905 ton foie gras,
Hongarije 2 550, Bulgarije 2 300, Spanje 830 en België 23 ton. Ons land
is na Spanje en Frankrijk de derde grootste consument in de EU.
Belgische Federale Overheid