Belgische Federale Overheid



Nieuwe dierenwelzijnsregels voor de productie van foie gras

Datum: 07 januari 2011

Vanaf 1 januari 2011 gelden nieuwe dierenwelzijnsregels voor eenden die gehouden worden voor de productie van foie gras. Het nieuwe KB van de FOD Volksgezondheid verplicht een ruimere groepshuisvesting in plaats van de minieme individuele kooien. België is het enige land dat aan de nationale producenten van foie gras bijzondere regels op het vlak van dierenwelzijn oplegt.

Het leven van een eend bestemd voor de productie van foie gras doorloopt verschillende fasen. De kuikens blijven de eerste weken in de fokstal, maar hebben vanaf de leeftijd van 5 à 6 weken toegang tot een buitenbeloop. Op de leeftijd van 11 à 12 weken worden ze in de 'gavage'-ruimte of dwangvoederruimte ondergebracht waar ze ten hoogste 14 dagen gehouden worden. Momenteel zitten de eenden daar individueel in een kooi van 900 cm²: dat zijn heel kleine individuele kooien die nauwelijks bewegingsruimte bieden.
Met ingang van 2011 zullen de eenden een ruimere groepshuisvesting krijgen, met een minimum van drie eenden per kooi en een kooioppervlakte van ten minste 1 200 cm² per eend. Dit biedt de dieren tot vier keer meer ruimte en moet zo tot een gevoelige verbetering van hun levensomstandigheden leiden.

In 2009 werd in België 23 ton foie gras geproduceerd. België is met deze maatregel het enige van de producerende landen (Frankrijk, Hongarije, Bulgarije, Spanje, België, Oekraïne, VS, Canada, China, Madagaskar, Senegal en Brazilië) dat een specifieke dierenwelzijnwetgeving voor de sector heeft opgesteld.

Ter vergelijking: in 2009 produceerde Frankrijk 18 905 ton foie gras, Hongarije 2 550, Bulgarije 2 300, Spanje 830 en België 23 ton. Ons land is na Spanje en Frankrijk de derde grootste consument in de EU.