Partij voor de Dieren


Taart voor dierenwinkel die stopt met verkoop knaagdieren

07-01-2011

Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren, heeft afgelopen woensdag een biologische taart bezorgd bij Dierenspeciaalzaak Van den Berg in Rosmalen. Na Dobey Rijswijk en Dobey Scheveningen is dit de eerste dierenspeciaalzaak in Brabant die is gestopt met de verkoop van cavia's, hamsters en konijnen. Mensen die een knaagdier willen kopen, worden voortaan doorverwezen naar een naburige knaagdierenopvang. Reden genoeg voor de Partij voor de Dieren om de winkeleigenaren in het zonnetje te zetten.

"Het valt mij al jaren op dat mensen die in de winkel de beestjes zien, zo impulsief een dier aanschaffen. Dat gaat heel vaak fout, bijvoorbeeld omdat de kinderen na een tijdje hun interesse verliezen, en dan worden de beestjes uiteindelijk gedumpt of ze kwijnen eenzaam weg in een hok", legt Chantal Teulings, dochter van de winkeleigenaren, uit. Ze wist haar ouders, die al ruim dertig jaar de winkel runnen, ervan te overtuigen dat de winkel genoeg omzet en klanten zou behouden zónder de verkoop van knaagdieren.
"Ik vind haar initiatief zo prijzenswaardig dat ik haar een taart wilde aanbieden", zegt Esther Ouwehand. "Ze krijgt ook een oorkonde uitgereikt als `goed voorbeeld'. Om deze diervriendelijke initiatieven te stimuleren, trakteren we iedere zaak die stopt met de dierenhandel op biologische taart. Dat beloof ik!" Eerder deelde Esther al taarten uit aan twee dierenspeciaalzaken nabij Den Haag, die voortaan klanten voor knaagdieren doorverwijzen naar opvangcentra.

[1294404208_20110107_Esther_deelt_taart_uit_bij_dierenwinkel_in_Rosmale n.jpg]

Chantal Teulings (links) ontvangt een biologische taart van Esther Ouwehand (foto: Jack Tummer)
De Partij voor de Dieren vindt dat de handel in gezelschapsdieren sterk moet worden teruggebracht. Vooral de veelvuldige impulsaankopen van dieren zijn de partij een doorn in het oog. Esther Ouwehand: "Veel huisdieren worden in een opwelling aangeschaft, met alle gevolgen van dien. Eenmaal thuis worden de dieren dan slecht gehuisvest en niet goed verzorgd. Zulke dieren kwijnen weg of worden gedumpt waardoor de opvangcentra structureel uitpuilen. De commerciële belangen in de fok en handel in huisdieren houden deze vicieuze cirkel in stand. Daarom is de beslissing van deze dierenwinkel om daar niet meer aan mee te werken een hele belangrijke. Ik hoop dat zij andere dierenwinkels inspireert om dit goede voorbeeld te volgen".

Chantal Teulings beaamt dat de dieren te lijden hebben van de commerciële handel: "De manier waarop sommige handelaren de diertjes bij onze zaak afleverden, was vaak erbarmelijk. De diertjes zaten bijvoorbeeld in heel benauwde doosjes, en sommige kwamen meer dood dan levend aan. Ze hadden vaak direct medische zorg nodig en regelmatig overleefden een paar het niet." Ook blijven veel cavia's en konijnen te lang in een dierenwinkel zitten, heeft ze gemerkt. "Je doet als winkeleigenaar natuurlijk je best, maar het blijft voor de dieren een onnatuurlijke, stressvolle tijd in zo'n glazen kooi. En ze krijgen niet de aandacht die ze verdienen."

Winkeleigenaren de heer en mevrouw Van den Berg en hun dochter Chantal Teulings zijn trots op de ontvangen oorkonde en taart (Foto: Jack Tummers)

De meeste klanten reageren positief en begripvol op het besluit van Chantal Teulings om geen knaagdieren meer te verkopen. Dierenliefhebbers die een knaagdier een goed tehuis willen bieden, krijgen in de winkel nu een folder mee van dierenopvangcentrum Maxi-Paxi in Den Bosch, een particuliere noodopvang gerund door Francis de Wijs. Daar zitten veel cavia's, konijnen en andere knaagdieren voor wie de eigenaren geen tijd of geld meer hadden of die simpelweg op straat zijn gedumpt. "Ik zit overvol", zegt Francis de Wijs, "dus ik ben erg blij als meer dieren uit onze opvang nu een goed tehuis vinden."