Deelgemeente Charlois Rotterdam

Succesvolle Charloise nieuwjaarsreceptie

Evenals voorgaande jaren werd de nieuwjaarsbijeenkomst van Rotterdam-Charlois druk bezocht. De bijeenkomst vond dit keer plaats in de prachtige Oude Kerk in Oud-Charlois. Het programma was iets anders dan anders. Acht Charloisers gaven antwoord op de vraag: wat doe jij voor Charlois? Uiteraard blikte ook deelraadsvoorzitter Ed Goverde terug op 2010 én vooruit op 2011. Lees hier de nieuwjaarsspeech.

Foto: fotopersbureau Cor Vos Dames en heren, goed om te zien dat u als bewoner van Rotterdam-Charlois, of als partner, relatie of collega weer in grote getale naar deze prachtige historische plek bent gekomen om samen het nieuwe jaar in te luiden.

Ik wil eerst nog even stilstaan bij het overlijden van Coen Moulijn. Een groot voetballer, icoon van Feyenoord en Rotterdam. Maar niet te vergeten ook ruim veertig jaar ondernemer in Zuidwijk. In krant en op tv is het al vele malen gezegd en ik kan het alleen maar beamen: Coen Moulijn was echt een zeer vriendelijk man, een beminnelijk mens en als ondernemer ook een geziene Charloiser. Ik wens zijn familie en vrienden vanaf deze plek veel sterkte de komende tijd.

En u dames en heren, wens ik allereerst namens het dagelijks bestuur, de deelraad en de Charloise ambtenaren een voorspoedig en vooral gezond 2011.

Ik hoop dat u heeft genoten van mooie feestdagen en een fijne jaarwisseling. Vuurwerk is niet echt mijn ding, maar het is elk jaar wel weer een fraai schouwspel. Helaas zorgt het ook voor een enorme troep. Maar misschien is het u ook opgevallen, de straten in Charlois waren binnen de kortste keren schoongeveegd. Complimenten voor de mannen en vrouwen van Roteb die hiervoor direct op 1 en 2 januari hun vrije dagen opofferden.

We blikken bij een jaarwisseling terug én vooruit. Dit keer pakken we dat iets anders aan. Op een originele manier, samen met een aantal Charloisers die zich in 2010 hebben ingespannen in wijk en buurt. Deze aanpak/presentatie is ook fijn voor u, dan hoeft u niet de hele tijd alleen mij aan te horen. Tussendoor laat ik deze Charloisers aan het woord. Zij zitten er al klaar voor zoals u ziet. Marina Fidder van de afdeling communicatie zal hen kort interviewen.

2010 was zeker een enerverend jaar, zowel politiek als in vele andere opzichten. Een van de hoogtepunten vond plaats in juli.

Rotterdam en zeker ook Charlois stond in het teken van een van de grootste sportevenementen van de wereld, de Tour de France. Het heeft onze stad internationaal op de kaart gezet. En Rotterdam-Charlois kwam er positief mee in beeld.

Ook de gemeenteraad- en landelijke verkiezingen hebben de boel flink opgeschud. In Den Haag is een kabinet geïnstalleerd dat aanzienlijk bezuinigt en onder andere de deelgemeenten wil afschaffen. De lokale politici kosten te veel en hebben geen nut, is het argument. Laat ik dan vanaf deze plek meteen zeggen dat wij deze gedachte véél te kort door de bocht vinden. Natuurlijk, het is goed om ook het bestuurlijk bestel van tijd tot tijd tegen het licht te houden en wellicht moet je het weer eens anders inrichten. Maar wat door minister Donner en geestverwanten absoluut wordt ondergewaardeerd, is dat deelraadsleden stuk voor stuk óók betrokken bewoners zijn, zeer begaan met hun leefomgeving. Juist vanuit dié gedrevenheid offeren zij een groot deel van hun vrije tijd op voor het welzijn van de Charloisers, voor de democratie. Gisteravond nog, terwijl Den Haag zoals gebruikelijk nog geniet van haar altijd erg ruime kerstvakantie, gaven onze raadsleden al weer acte de presence, tijdens een raadsvergadering over het Hart van Zuid. Tegenover de vele tijd die zij aan Charlois geven, staat een bescheiden vergoeding. Zeker in verhouding met die van een full time Kamerlid. Valt het u ook wel eens op hoeveel lege stoelen de Kamer vaak telt, waarvoor de teller intussen wel stevig doortikt

Nu ik het toch over Hart van Zuid had, dit is een van de grote projecten waar u de komende jaren veel van gaat horen. Het Zuidplein-gebied is eerder al door het college benoemd tot een van de gebieden die door een grondige aanpak moeten zorgen voor het verder versterken van Rotterdam Zuid. Een centrum met een uitnodigende uitstraling en inrichting. Waar men lokale, nationale en internationale topacts kan zien. Waar men kan wonen, werken en winkelen. Het college bereidt op dit moment verdere besluitvorming voor. Bewoners worden daarbij uiteraard niet vergeten. Dit jaar start een aantal participatieprojecten over de ontwikkelingen van Hart van Zuid.

In Charlois wisten we dat ongeacht de uitslag van de verkiezingen het een en ander zou veranderen. Twee bestuurders namen afscheid en dus trad op 29 april een nagenoeg nieuw dagelijks bestuur aan. En dat was even wennen. Voor bewoners, partners en ambtenaren. Natuurlijk borduren we gewoon voort op het gevoerde beleid dat succesvol is. De weg omhoog in Charlois was al ingeslagen maar we waren èn zijn er zeker nog niet. Daarom: óók nieuwe ideeën, wensen en onze speerpunten: Kansrijk opgroeien, Buitenruimte en Ondernemen.

Tegelijk braken wel lastige tijden aan. Er is de komende jaren minder geld beschikbaar. Meer doen met minder is dan ook ons credo. Dit betekent keuzes maken die we voorheen nog uit de weg konden gaan. Keuzes die niet altijd eenvoudig zijn. Er is dan ook al menige discussie gevoerd met vele Charloisers. Denk aan de wijkgebouwen, waarvan een aantal een andere functie krijgt. Of aan het groenonderhoud.

Die discussies waren soms fel want de Charloiser heeft het hart op de tong. En dat is goed. Zolang je in gesprek blijft met elkaar, levert dat resultaten op. Zo zijn vrijwel alle activiteiten uit de betreffende wijkgebouwen ondergebracht op andere locaties.

En voor wat betreft het groen: er zijn op verschillende locaties met betrokken bewoners afspraken gemaakt over zelfbeheer. En daar zijn we blij mee want Rotterdam-Charlois is een groene deelgemeente. Sterker nog, we vinden dat Charlois hier en daar nog wel wat groener kan. Hiervoor zetten we een 'duizend bomen programma op dat de komende vier jaar wordt uitgevoerd.

En ook het Zuiderpark, de groene trots van Charlois, of beter gezegd van Rotterdam, vergeten we niet. Met het stadsbestuur hebben we afspraken gemaakt over het onderhoud van het Zuiderpark, zodat het een uitnodigende recreatieve plek met een goede programmering voor heel Rotterdam blijft. Een plek die jongeren stimuleert te bewegen.

Jongeren overigens, waar wij ons de komende jaren sterk voor maken. Jongeren zijn de toekomst, ook van Charlois. Zij moeten zich kunnen ontwikkelen op alle gebieden. Wij moeten hen ook actief bij hun wijk betrekken. Een plek bieden waar zij kunnen samenkomen. Een mooi voorbeeld is het project Pimp my Block. Jongeren die in de Tarwewijk helpen om achterpaden en binnenterreinen op te knappen. Zij wonnen er de eerste prijs mee in een wedstrijd van de Nationale Jeugd Raad. En er gebeurt meer met en door jongeren. Komend jaar start een Charlois jongerenpanel, waar we veel van verwachten.

Ook ondernemers zijn essentieel voor een gezond woon- en leefklimaat en uiteraard belangrijk voor de plaatselijke werkgelegenheid. Ik moet u bekennen, de overheid maakt het hen niet altijd even gemakkelijk. De ondernemers rond de Pleinweg, de Boergoensestraat en de Schere zuchtten het afgelopen jaar onder de vele wegwerkzaamheden. Uiteraard noodzaak, maar een veel betere afstemming tussen betrokken partijen die van tijd tot tijd allemaal iets in de grond moeten is geen overbodige luxe. We zijn daarover in gesprek met het college.

Ons beleid is erop gericht ondernemers aan te trekken en uitval van starters te beperken. Onder meer via stimuleringsmaatregelen voor de lokale economie om zo het aantal ondernemers te laten groeien. Bijvoorbeeld door een creatief en ambachtelijk winkellint te realiseren in onze oudere wijken. Verder willen we in de directe omgeving van winkellocaties het kort parkeren beter gaan faciliteren. De proef met een Blauwe zone in Carnisse blijkt wat dat betreft een schot in de roos.

Een van de ondernemers die afgelopen jaren bewezen heeft dat je in Charlois een mooie winkel kunt opbouwen is de Westlandse Tuin.

Ondernemen gaat niet altijd zonder moeilijkheden. Ergernissen zijn er ook en niet alleen voor ondernemers. En die ergernissen pakken we ook aan. Onder meer door de zichtbare inzet van Stadstoezicht, Watch Out en buurtconciërges. We zijn blij met de omslag die Stadstoezicht heeft gemaakt. Het beeld van parkeerbonnenschrijvers is omgezet in handhavers op velerlei gebied. Een goede training in het aanspreken van overtreders en de samenwerking met politie en Watch Out levert goede resultaten op. Ik hoor dit geluid ook steeds meer van u als bewoner terug.

De verbetering van het particulier woningonderhoud is ook een punt en blijft in alle wijken hoog op de agenda ook in 2011. Met de activering en ondersteuning van Verenigingen van eigenaren gaan we nog intensiever aan de slag. In Oud Charlois, Carnisse en Tarwewijk zijn in 2010 veel vves geactiveerd die zich beter gaan inspannen voor onderhoud van hun panden. Alleen in Oud Charlois waren dit er al 91.

We sluiten onze ogen niet voor problemen, die blijven we dus aanpakken. Maar we gaan het in 2011 vooral ook hebben over de kracht van Rotterdam-Charlois. En die kracht schuilt in heel veel inwoners van onze deelgemeente. In de jongens van Pimp My Block, in een van de beste groentemannen van Nederland, in de helden uit Pendrecht en nog veel meer betrokken Charloisers.

Tot slot dames en heren, u heeft het misschien al gemerkt. Een aantal keren hoorde u mij nadrukkelijk de combinatie Rotterdam-Charlois noemen. Heel bewust uiteraard. Wij zijn onderdeel van Rotterdam en willen dat ook meer uitstralen. In woord én in beeld. De Charloise kleuren geel en blauw worden vervangen door het Rotterdamse groen. In navolging van Delfshaven en Noord wordt groen ook de basiskleur van onze deelgemeente; in brieven, folders, magazine, etc.

Natuurlijk wel met een herkenbaar Charlois tintje. De eerste uiting heeft u gisteren kunnen zien in de Echo, het huis aan huisblad waar u vanaf nu de deelgemeentepagina in een nieuw jasje kunt vinden. En om alvast te wennen, ligt bij de uitgang een notitieblokje voor u klaar, in de Charloise kleur van 2011. Als u de symboliek van kleuren er op naslaat: groen is de kleur die hoop, groei, leven en toekomst in zich draagt. Een kleurrijke toekomst dus ook voor Rotterdam-Charlois.