Ingezonden persbericht


Arnhem, 6 januari 2011

GELDERS AKKOORD OVER STIKSTOFUITSTOOT

De provincie Gelderland, landbouw- natuur- en milieuorganisaties hebben overeenstemming bereikt over de Gelderse aanpak voor de vermindering van de stikstofuitstoot in Natura 2000 gebieden. Gedeputeerde Harry Keereweer is blij met de gemaakte afspraken: "Met het akkoord worden twee vliegen in één klap geslagen. De vervuiling van de natuur moet verminderen, terwijl veehouderijbedrijven meer kansen krijgen om uit te breiden."

De stikstofuitstoot rondom Natura 2000 gebieden in Gelderland is te hoog. Met name de amoniakuitstoot bij veehouderijbedrijven heeft negatieve gevolgen voor de natuur. In goed overleg heeft de provincie afspraken gemaakt met landbouw- en natuurorganisaties om de uitstoot van stikstof te verminderen. Het convenant wordt 20 januari door de betrokken partijen ondertekend.

Salderingsbank
Eén van de maatregelen is dat er een drempelwaarde wordt toegepast bij de vergunningverlening. Alleen bedrijven die een hogere uitstoot veroorzaken dan de drempelwaarde moeten nog een Natuurbeschermingswet (NB) vergunning aanvragen. Overige bedrijven kunnen volstaan met een melding. Bedrijven die een vergunning nodig hebben kunnen uitbreiden als zij uitstootbeperkende maatregelen nemen of verkrijgen die afkomstig zijn van stoppende bedrijven. Deze stikstofrechten kunnen alleen verkregen worden bij een nog op te richten salderingsbank. Hiermee wil de provincie voorkomen dat er een handel in stikstofrechten ontstaat.

Koe in de wei
Met het akkoord worden veehouderijen eveneens gestimuleerd hun koeien in de wei te laten lopen. De huidige mileuregels maken het onaantrekkelijk voor veehouders om de koeien buiten te laten lopen. Melkveehouderijen mogen zonder saldering uitbreiden als zij voldoende grond hebben om hun koeien minstens 120 dagen per jaar 6 uur per dag buiten laten lopen. Gedeputeerde Keereweer juicht dit toe: "Koeien moeten niet het hele jaar op stal staan. Koeien in de wei horen bij het Gelderse landschap."

Programmatische Aanpak Stikstof
Om de stikstofbelasting van Natura2000 gebieden te verminderen wordt landelijk een Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) ontwikkeld. Het gaat daarbij niet alleen om stikstof afkomstig uit de landbouw, maar ook om vermindering van stikstofuitstoot van verkeer en industrie. Ook provincies moeten een bijdrage aan de PAS leveren door provinciale maatregelen te nemen. Dit gebeurt in overleg met de landbouw- en natuurorganisaties. Inzet daarbij is dat zowel winst voor de natuur wordt gehaald als ontwikkeling van de landbouw mogelijk blijft.



Ingezonden persbericht