Promotie: Keltische mythen vormden draagvlak voor propageren Ierse trots op school
Promotie Europese studies
woensdag 19 januari, 12.00 uur
Pádraic Gerard Frehan onderzocht hoe Keltische mythologische verhalen werden gedoceerd in het Ierse schoolsysteem van de twintigste eeuw als onderdeel van het transgenerationele propageren van een nationaal Iers zelfbeeld. Keltische mythen vormden een uniek Iers erfgoed maar waren politiek onomstreden. Zo vormden zij een ideaal genre om in schoolboeken te worden opgenomen: ze konden geen conflict of spanning oproepen tussen de diverse politieke stromingen die in de nieuwe staat wedijverden om het nationale primaat, maar reikten tegelijkertijd aan de schoolgaande generatie een Iers zelfbeeld aan als zijnde saillant anders dan andere nationaliteiten. Frehan stelde deze zelfbeeld-vormende functie met zijn combinatie van nationale specificiteit en partijpolitieke neutraliteit centraal in zijn onderzoek. Hij toont hoe bepaalde mythen voortdurend werden ingezet in schoolboeken gedurende acht decennia sinds de Ierse onafhankelijkheid. Zij vormden een draagvlak voor de propagering van nor
men en waarden zoals nationale trots en een besef van een afzonderlijke nationale identiteit. Frehan concludeert dit, niet uit algemene of partiële gewaarwordingen, maar uit concreet tekstueel bewijsmateriaal dat hij aan welomlijnde analyses onderwierp.
Dhr. P. Frehan: National Self Image: Celtic Mythology in Primary Education in Ireland, 1924-2001. Promotor is dhr. prof. dr. J.T. Leerssen.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.
Universiteit van Amsterdam