Ingezonden persbericht
Persbericht
Zwolle, 6 januari 2011
Voorlopige lijst met spoedlocaties bodemverontreiniging provincie Overijssel vastgesteld
Nader onderzoek spoedeisende bodemverontreinigingen
Het overzicht van locaties in Overijssel waar zich ernstige bodemverontreinigingen bevinden is gereed en door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Het gaat vooralsnog om circa 44 locaties (peildatum 13 december 2010). In het vervolgtraject worden de locaties verder onderzocht welke maatregelen nodig zijn.
Theo Rietkerk, gedeputeerde Ruimte, Wonen en Milieu: "Wij vinden het belangrijk dat iedereen in Overijssel gezond kan leven en wonen. Daarom zullen wij er ook voor zorgen dat in 2015 alle locaties zijn aangepakt." Dat kan variëren van saneren tot beheersen.
In 2007 zijn voor de provincie Overijssel 603 locaties, waarbij de sanering spoedeisend kan zijn, geïdentificeerd. Vervolgens zijn er, naast de reguliere bodemonderzoeken, verschillende acties uitgevoerd om te beoordelen in hoeverre op deze locaties daadwerkelijk of zeer waarschijnlijk sprake is van risico's. Er is onder andere een verkorte onderzoeksmethode toegepast om locaties sneller te kunnen beoordelen of er sprake is van risico's en het dus een spoedlocatie betreft.
Deze acties hebben geleid tot een lijst met spoedlocaties, waarvan er 44 'spoedhumaan' zijn. Spoedhumaan houdt in dat er bij het huidige gebruik zeer waarschijnlijk sprake is van onaanvaardbare risico's voor de gezondheid. Op diverse locaties is nader bodemonderzoek nodig om definitief vast te kunnen stellen of sprake is van een spoedlocatie.
De eigenaren van de locaties zijn geïnformeerd. Met hen worden afspraken gemaakt over het vervolgtraject. De vervolgaanpak hangt af van de soort locatie. De provincie onderscheidt er drie: bedrijfslocatie, ISV locatie (ofwel stedelijk gebied dat in aanmerking komt voor gesubsidieerde vernieuwing) en overige locaties (er is geen aansprakelijke eigenaar of de eigenaar is huiseigenaar/particulier bewoner). Uiteraard worden de betreffende gemeenten hierbij betrokkenen. De 44 locaties zijn verdeeld over 15 gemeenten. Per situatie wordt door de provincie beoordeeld welke maatregelen nodig zijn en wie de maatregelen moet nemen. Uiterlijk in 2015 moeten deze spoedlocaties zijn aangepakt door middel van sanering of beheersing van de risico's.
Op 10 juli 2009 heeft de provincie Overijssel het convenant 'Bodemontwikkelingsbeleid en aanpak spoedlocaties' ondertekend samen met de ministeries van VROM en VenW, Unie van Waterschappen, IPO en VNG. Doel van het convenant is te komen tot een overzicht van locaties waar zich ernstige bodemverontreinigingen bevinden, waarbij risico's aanwezig zijn of kunnen zijn voor de mens. Alle bevoegde gezagen Wet bodembescherming (dat zijn provincies en een aantal gemeenten) hebben zo'n overzicht gemaakt of zijn er mee bezig.
Meer informatie over de aanpak spoedeisende bodemverontreiniging in de provincie Overijssel is te vinden op www.overijssel.nl/thema's/bodem/projecten/werkvoorraad.