Rabobank Nederland

Rabobank: Nederlandse hypotheekrente niet te hoog

Nederlandse hypotheekrente niet te hoog

Gezien de afhankelijkheid van de nog altijd lastige securitisatiemarkt is de Nederlandse hypotheekrente momenteel niet te hoog. Hypotheekmarkten die voorafgaand aan de kredietcrisis voor de financiering sterk leunden op securitisaties, zagen de hypotheektarieven in de jaren 2009-2010 gemiddeld genomen oplopen. Ook Nederland kent zo'n hypotheekmarkt: ruim een kwart van alle Nederlandse hypotheken werd in 2007 door middel van securitisaties gefinancierd. De kredietcrisis heeft de securitisatiemarkt hard geraakt, waardoor emissies hogere renteopslagen kennen en de markt zelfs lange tijd vrijwel geheel gesloten is geweest. De gevolgen daarvan zijn ook op de Nederlandse hypotheekmarkt dus duidelijk merkbaar. Dat blijkt uit het vandaag verschenen themabericht Kredietcrisis neemt hypotheekfinanciering eurolanden de maat van economen van de Rabobank.

De kredietcrisis heeft de tarifering van financiële producten ingrijpend veranderd. De algehele herprijzing van risico maakte de tariefstructuur van financiële producten voor veel consumenten onduidelijker en ondoorzichtiger. Dit aspect van de impact van de crisis is treffend geïllustreerd op de hypothekenmarkt. De stijgende financieringskosten en de doorprijzing daarvan via de hypotheektarieven leidde bijvoorbeeld in Nederland al tot scherpe reacties van de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond en resulteerde in een NMa-onderzoek naar de hypotheekrentemargeberekening.

Securitisatiemarkt harder geraakt dan markt voor gedekte obligaties De kredietcrisis heeft Europese hypotheekmarkten op verschillende wijzen geraakt. Deze verschillen kunnen goeddeels worden herleid tot de afhankelijkheid van securitisaties als financieringsbron voorafgaand aan de crisis. De securitisatiemarkt is hard geraakt, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de markt voor covered bonds (gedekte obligaties). Hypotheekmarkten die sterk leun(d)en op securitisaties als financieringsbron, Nederland voorop en op gepaste afstand gevolgd door Portugal en Italië, kenden in 2009-2010 mede daardoor hogere hypotheektarieven. Dit raakt aan de hypotheekmargeberekeningen op nationaal niveau. Maar het raakt ook aan de ongelijke impact die aanscherping van toezichtsregels met betrekking tot securitisaties zullen hebben, waar securitisaties níet en covered bonds wél tot de liquide bankbuffers blijven behoren.

Dichte markt voor securitisaties: hogere hypotheektarieven Uit het onderzoek van de Rabobank blijkt dus dat er een duidelijk positief verband bestaat tussen de afhankelijkheid van funding door securitisaties en de hoogte van de hypotheektarieven in de jaren waarin die markt 'dicht' was als gevolg van de crisis. Hoe sterker de afhankelijkheid van securitisaties als bron van funding voorafgaand aan de crisis, des te hoger waren sinds het uitbreken van de crisis de hypotheektarieven. En het is wellicht nog treffender om te zien hoe er een duidelijk negatief verband bestaat tussen de afhankelijkheid van covered bond funding en de hypotheektarieven in de crisisjaren die die covered-bondmarkten veel beter doorstonden. De crisis trof de hypotheekmarkten van de eurozone dus allerminst in gelijke mate. De klappen vielen harder naar mate de afhankelijkheid van securitisaties groter was. In dat perspectief lijken de Nederlandse hypotheektarieven zelfs helemaal niet hoog in internationaal opzicht. Voor Nederlands e hypotheken vanaf 1 jaar rentevast zouden namelijk tarieven van 5,5% - 6,5% mogen worden verwacht, waar zij feitelijk tussen 4,75% - 5,25% lagen.

Het themabericht Kredietcrisis neemt hypotheekfinanciering eurolanden de maat kunt u als pdf downloaden op www.rabobank.com/kennisbank.

Noot voor de redactie,