Breda, 4 januari 2011
Negen verdachten op snelrechtzitting Breda
Het Openbaar Ministerie in Breda heeft donderdag 6 januari in totaal negen verdachten ingepland voor de snelrechtzitting bij de rechtbank. Deze personen worden verdacht van strafbare feiten tijdens de jaarwisseling. Eerder werd al bekend gemaakt dat het OM en de politie hard op zouden treden tegen veroorzakers van ongeregeldheden.
Op donderdag 6 januari staan negen personen op zitting die worden verdacht van strafbare feiten van geringe ernst of feiten waarvoor geen voorlopige hechtenis gevorderd kan worden. In Wagenberg zou een 51-jarige man een ruit hebben vernield. In Veen zou een 24-jarige man uit die plaats een bierflesje richting een politievoertuig hebben gegooid. Daarnaast werden in o.a. Tilburg, Roosendaal en Oosterhout politieagenten beledigd. Vier mensen moeten zich hiervoor verantwoorden bij de rechter.
Signaal
Met het gebruik van snelrecht wil het OM net als vorig jaar het signaal afgeven dat normoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd en direct wordt afgestraft. Voorwaarde voor behandeling van een zaak door middel van snelrecht is dat, gelet op het korte tijdsbestek tussen de aanhouding en de zitting, voldoende bewijsmiddelen moeten kunnen worden vergaard met weinig onderzoek. Vanwege het korte tijdsbestek komen de verdachten van enkele incidenten zoals een bedreiging in Breda en een mishandeling in Hilvarenbeek later dit jaar tijdens een reguliere zitting aan bod.
Hogere eisen
Het OM eist in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, taakstraffen of gevangenisstraffen. De strafeis zal in alle Oud & Nieuw-zaken 75 procent hoger liggen dan anders. Met ingang van 31 december 2010 eist het OM hogere straffen als er sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak (bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel, brandweer). Als deze delicten worden gepleegd dan zal de strafeis met 200 procent worden verhoogd (vorig jaar was dat 150 procent). Een en ander is vastgelegd in een OM-richtlijn die in de Staatscourant van 16 december is gepubliceerd (de verhoging naar 200 procent geldt voor onbepaalde duur).
Schade
De aangerichte schade wordt op de daders verhaald. Dit kan al tijdens het snelrecht, als de hoogte van de schade bekend is. Is dat niet het geval dan krijgt de benadeelde (bijvoorbeeld de gemeente) de gegevens van de strafzaak om een civiele procedure te starten. Bij de kantonrechter kan dit op een eenvoudige en snelle manier.
Sneller hoger beroep
Indien veroordeelden hun straf niet accepteren en hoger beroep instellen, zullen de ressortsparketten en de gerechtshoven deze zaken met voorrang behandelen.
Noot voor de redactie (
Openbaar Ministerie