Ingezonden persbericht
THEATERBUREAU SPOTLIGHT
Telefoon: 06 - 234 04 766
VOOR ONMIDDELLIJKE PUBLICATIE
Napoleon in de theaters!
Acteur Coen van Vlijmen houdt niet van half werk dat moge duidelijk zijn gezien zijn plannen voor 'het project Napoleon Bonaparte'. Maar liefst vijf series theatervoorstellingen, een tv serie en een film staan op stapel.
En het bleef niet bij plannen alleen, op donderdag 6 januari aanstaande gaat zijn eerste voorstelling; 'Napoleon, de gehangene' in premiere in Theater Walhalla in Rotterdam.
Hier komt Napoleon, de menseneter, de Corsicaanse kannibaal...
Gestoord, gek, vreemd, gefrustreerd, oorlogzuchtig, niet helemaal jofel, beetje een dictator, irritant klein mannetje, zat vast thuis onder de duim bij zijn vrouw: het zijn een paar niet bepaald vleiende associaties die je krijgt te horen wanneer je in eigen omgeving de naam Napoleon Bonaparte noemt. Gevraagd naar een hedendaagse Napoleon, moeten de meesten het antwoord schuldig blijven, behalve één uitzondering die zonder aarzelen Geert Wilders noemt: "ook zo'n man die op een rigide manier toch veel voor elkaar kreeg, een sterk nationalistisch gevoel teweeg bracht en eerder voor geld naar eigen volk koos dan voor ontwikkelingshulp. Een enkeling weet zich nog de tv serie te herinneren met Anthony Hopkins in de titelrol: "daar zag je heel goed hoe gestoord hij eigenlijk was". Een andere enkeling noemt de instelling van achternamen en de prachtige gebouwen die op zijn conto staan maar daar blijft het dan ook bij.
Eerherstel
De hoogste tijd dus voor een eerherstel. Want Napoleon heeft onze wereld in veel opzichten blijvend veranderd, denk aan de godsdienstvrijheid, de afschaffing van slavernij, en de gelijkstelling van de Joden, die vreselijk gediscrimineerd werden in Europa. De grondslag die hij legde voor de tegenwoordige EU, de verdwijning van verschillende oude regimes; toen koning Willem I destijds in Nederland de macht greep kon hij niet meer een alleenheerser zijn en kwam er een constitutionele monarchie, die we nog steeds hebben
Vanaf 6 januari start het project Napoleon van acteur Coen van Vlijmen met de eerste toneelvoorstelling "Napoleon, de gehangene". Het verhaal over de laatste dagen van Napoleon op het eiland Sint Helena.
Na de slag bij Waterloo geeft Napoleon zich over aan de Engelsen. Hij gaat ervan uit dat zij hem, nobel als zij zijn, zien als een afgetreden staatshoofd en dat hij zich in Engeland zal kunnen vestigen om zijn memoires te schrijven.
Hij heeft het mis. Napoleon mag zijn memoires schrijven heel ver van zijn geliefde Frankrijk, op Sint Helena, een kale rots in de Atlantische Oceaan.
Om zich volledig te kunnen inleven in de kleine Keizer reisde Coen van Vlijmen naar Sint Helena en bezocht alle plaatsen waar de voetstappen van Napoleon hun onzichtbare afdruk hebben achtergelaten. Hij bezocht The Briars, het tijdelijke verblijf en liep door alle kamers in zijn laatste onderkomen; Longwood House. Hij hees zich zelfs in 'het' kostuum van Napoleon. De acteur wil in zijn theatervoorstelling het publiek laten zien, horen, ruiken en proeven hoe Napoleon zijn laatste levensjaren beleefde. Ver weg op de Atlantische Oceaan.