Gemeente Lopik

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Westerlaken-Loos

Beste mensen,
Het doet mij goed dat u allen ook in 2011 de weg naar onze nieuwjaarsbijeenkomst gevonden heeft. Ik heet u namens het gemeentebestuur van harte welkom in het dorpshuis van Benschop.

Dit maal voor het eerst als inwoner van de gemeente, want samen met man en kinderen heb ik mij in augustus in de gemeente gevestigd. Eerst acht weken in Polsbroek en nu in Willige Langerak. Het verhuizen zelf is ons niet zo goed bevallen, dat ik u bij deze kan beloven dat we alle kernen van de gemeente zullen aandoen.

Nederland heeft ook zijn eerste hype alweer te pakken: gaan we wel of niet door met nieuwjaarsbijeenkomsten en hoeveel mag het kosten. We hebben nog even overwogen (dit is een grapje) om elke inwoner een I-pad te geven, of een grote videoconference te beleggen en elkaar zo het beste te wensen voor het nieuwe jaar. Dat werd toch te begrotelijk, maar misschien wordt dat wel het beeld in de toekomst. De digitalisering gaat immers zo snel, waardoor je de ongekende mogelijkheden nu nog niet in beeld hebt.
Voorlopig doen we het in deze gemeente zoals u altijd gewend bent: onder het genot van een drankje elkaar stevig de hand schuddend.

Zo aan het begin van 2011 is het goed kort terug te blikken op het jaar dat nog maar net achter ons ligt. Een jaar dat velen van ons mooie en gelukkige momenten heeft gebracht. Maar ook een jaar waarin een aantal van onze inwoners met verdriet is geconfronteerd, omdat hun geliefden door nare ongevallen zijn overleden. Vorige week nog de heer Van den IJssel uit Benschop. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw en kinderen, maar ook naar alle anderen voor wie 2011 een moeilijk begin kende.

Voor de gemeente betekende 2010 gemeenteraadsverkiezingen en daarna de start van een nieuwe gemeenteraad met veel nieuwe gezichten (waaronder een aantal hele jonge raadsleden) en een nieuw college. Wethouder Jan Kooijman nam hier in Benschop afscheid na 12 jaar wethouderschap. Wim Perlot en Ina de Korte mochten we verwelkomen als nieuwe wethouders.

Eén van de hoogtepunten van het jaar 2010 was de opening van de nieuwe gemeentewerf met milieustraat en nieuwe brandweerkazerne in Lopik-dorp. De open dag op 11 juni was een enorm succes waar veel mensen tevreden rondliepen. En terecht want we kunnen trots zijn op dit complex.

Ook het uitreiken van Koninklijke Onderscheidingen (maar liefst 11 in 2010 ) en een aantal erespelden en zelfs een erepenning is voor mij als burgemeester een jaarlijks hoogtepunt, omdat je op dat moment mensen in het zonnetje zet die zich jarenlang belangeloos hebben ingezet voor de gemeenschap.

Daarnaast willen de gemeenteraad en het college het belang van het vrijwilligerswerk onder de aandacht brengen door ook dit jaar weer de uitreiking van de jaarlijkse Ereprijs Wijk- en Buurtbeheer te combineren met deze nieuwjaarsbijeenkomst. Wethouder Perlot zal daar straks meer over vertellen.

2010 stond voor het zwembad Lobeke in het teken van het 40-jarig bestaan. Er zijn vele feestelijke activiteiten geweest, georganiseerd door de enthousiaste zwembadmedewerkers, waarin het getal 40 vaak een hoofdrol speelde. Ook dit seizoen was de publieke belangstelling voor het zwembad groot. Het trok meer dan 50.000 bezoekers.

En er was het 50-jarig jubileum van de stedenband met Sarsina. Waarvoor een aantal inwoners onder aanvoering van de Stichting Jumelage vanuit Lopik afreisde naar Italië, om dat feit te vieren samen met vertegenwoordigers uit Lezoux en Grebenstein.

Eind 2010 heeft de gemeenteraad een integraal veiligheidsplan vastgesteld voor 2011. We streven met z'n allen naar een zo veilig mogelijk Lopik. Daarvoor zijn we met z'n allen verantwoordelijk: gemeente, politie maar ook u als inwoners.

Ik ben blij dat Lopik er in 2010 een tweede wijkagent bij heeft gekregen en hoop dat beide wijkagenten goede contacten gaan onderhouden met onze inwoners. Maar zoekt u ook hen op.

In het net door mij genoemde veiligheidsplan staan bijvoorbeeld maatregelen om het aantal woninginbraken tegen te gaan. We hebben daar in 2010 enorm last van gehad. Het is een misdrijf dat behoorlijke impact op de veiligheidsgevoelens van mensen heeft. U kunt een rol spelen door verdachte situaties eenvoudig te melden bij de politie. Daarvoor kunt u ook 112 gebruiken. Meldt het daarom als u verdachte zaken ziet.

Zo zou ik ook graag hebben dat u meldt als u ziet dat er spullen worden vernield. Ook bijvoorbeeld deze jaarwisseling weer zijn er zaken door vuurwerk vernield, waarvan de dader(s) nog niet te achterhalen zijn. Meldt het desnoods bij misdaad anoniem als u zaken heeft gezien en u weet wie de daders zijn. Niets is frustrerender dan schade te hebben, die je op niemand kunt verhalen.

Begin 2011 stelt de gemeenteraad de toekomstvisie Lopik 2030 vast. Ik waardeer het enorm dat een aantal inwoners en maatschappelijke organisaties de moeite heeft genomen om mee te denken over de toekomstvisie.
Er is mij de laatste tijd veel gevraagd: waarom het jaartal 2030? Ik heb daar steeds op geantwoord dat we ons niet blind moeten staren op het jaartal, maar dat het gaat om een aantal piketpaaltjes te slaan richting de toekomst. Richtingen aangeven waarop de gemeente kan voortborduren bij het maken van plannen. Bijvoorbeeld als het gaat om demografische ontwikkelingen, aan welke woningen is er dan behoefte. Of welke richting we inslaan als het gaat om recreatie en toerisme. Of hoe je je als gemeente Lopik opstelt ten opzichte van buurgemeenten als het gaat om samenwerken. De noodzaak daartoe wordt ingegeven door de bezuinigingen en doordat er vanuit het Rijk een aantal taken zonder geld richting gemeenten geschoven wordt. Bijvoorbeeld op het terrein van de jeugdzorg. Het is goed om dan te kijken hoe je als gemeenten in bijvoorbeeld de Lopikerwaard zaken gezamenlijk kunt gaan oppakken en daardoor zelf zo goed mogelijk kunt blijven werken voor je inwoners.

Het college en de raad zagen zich in 2010 genoodzaakt flink te gaan bezuinigen Ongeveer
EUR 2 miljoen tot 2014. Daarbij is de lijn dat we met name de kwetsbaren in onze gemeente willen ontzien.

We stoppen als gemeente met de ambtelijke ondersteuning van een aantal werkgroepen die in onze gemeente actief zijn. De werkgroepen blijven dus wel bestaan en worden als het ware verzelfstandigd. Dat vergt creativiteit vanuit de samenleving. Van de overheid mag je als inwoner verwachten dat daar tegenover staat dat het de initiatiefnemers niet onmogelijk word gemaakt creatief te zijn.

Wij leggen in dit land teveel vast in verstikkende regelgeving. In plaats van vertrouwen lijkt er eerder sprake van georganiseerd wantrouwen. Dat beeld stel je niet van het ene op het ander moment bij. Misschien is het wel een positieve ontwikkeling die uit de economische crisis is voortgekomen: het op een andere manier naar de overheid kijken. Niet in alles een beroep doen op die overheid, of het nu de gemeentelijke of landelijke is. We moeten, noodgedwongen misschien, weer leren denken in termen van eigen verantwoordelijkheid en kracht en dan pas kijken wat de rol van de overheid is.

Versta mij niet verkeerd: de overheid, ook de gemeentelijke, moet altijd een schild blijven voor degenen die niet mee kunnen doen en die verantwoordelijkheid niet aan kunnen.
Maar als deze ontwikkeling zich doorzet en leidt tot vermindering van verstikkende regelgeving, dan krijg je op den duur misschien weer een samenleving waar vertrouwen de boventoon voert. Vertrouwen in elkaar en vertrouwen in de overheid.

Je moet uitgaan van de kracht in de samenleving en die is er in Lopik volop. Of het nu gaat om vrijwilligers, mensen in het onderwijs die zich inzetten voor onze kinderen of mensen werkzaam in het bedrijfsleven of bij maatschappelijke organisaties, u allen bent krachtig genoeg om samen met de gemeente beter uit de crisis te komen.

Laten we het samen doen door vertrouwen in elkaar te hebben. Ik wens u en de uwen een voorspoedig en gezond 2011 toe!