Sirenetest van 6 januari geannuleerd in Wallonië

05/01/2011 10:05

crisiscentrum

Donderdag 6 januari wordt tussen 11u45 en 13u15 de trimesteriele test van het elektronische sirenenet uitgevoerd door het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. Omwille van een verminderd vermogen van de batterijen, zal de sirenetest die dag niet worden uitgevoerd in Wallonië. Uit veiligheidsoverwegingen is het beter het beschikbare vermogen te behouden voor een eventuele noodsituatie. Bij noodsituaties kunnen de sirenes ingezet worden om de bevolking te waarschuwen.

Verminderd vermogen van batterijen door sneeuw

99% van de sirenes werkt op zonne-energie. Door de aanhoudende koude is vooral in Wallonië sneeuw op de zonnepanelen blijven liggen. Daardoor konden een aantal batterijen zich onvoldoende opladen. Het grootste deel van de batterijen beschikt momenteel over een verminderd vermogen. Daarom wordt het sirenenetwerk niet getest in Wallonië op 6 januari 2011. "Uit veiligheidsoverwegingen is het beter het beschikbare vermogen te behouden voor een eventuele noodsituatie.", aldus Jaak Raes, directeur-generaal.

Om dergelijke zaken in de toekomst te vermijden en het netwerk van de sirenes te beschermen tegen de invloed van uitzonderlijke weersomstandigheden zoals we die nu kennen, zullen verschillende technische oplossingen worden onderzocht.

Het sirenenetwerk dat wordt beheerd door het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken telt momenteel 550 sirenes, waarvan 300 in Wallonië. Het netwerk kan worden ingezet ter verwittiging van de bevolking bij noodsituaties. De sirenes zijn opgesteld rond nucleaire sites en seveso-ondernemingen met hoge drempel.

Regelmatige test voor een goede werking

De sirenes worden regelmatig getest om zeker te zijn dat ze werken bij een noodsituatie.

* Dagelijks worden twee stille testen uitgevoerd, die niet hoorbaar zijn voor het menselijke gehoor.

* Elke eerste donderdag van het trimester wordt een luide test gehouden. In 2011 zijn er nog sirenetests op donderdag 7 april, 7 juli en 6 oktober 2011 (telkens tussen 12u en 13u).

Wie vragen heeft over deze alarmeringstest kan terecht op het informatienummer 0800-94 113 (van 3 tot 7 januari, tussen 8u30 en 16u). Er worden enquêtes gehouden bij elke test over de herkenbaarheid van de tonaliteiten en de boodschappen. Inwoners kunnen hun vaststellingen ook overmaken via alerte@ibz.fgov.be.

Het technische resultaat van de sirenetest is op 6 januari in de loop van de namiddag beschikbaar op de website www.crisiscentrum.be. Bij eerdere tests in 2010 was telkens minimum 97% van de sirenes operationeel.

Alarmsignaal en aanbevelingen

Op het ogenblik van de test wordt een alarmsignaal gegenereerd. Dit is een gemoduleerde huiltoon die na een korte onderbreking wordt herhaald. Na dit signaal klinkt uit de luidsprekers van de sirene de gesproken boodschap "Proefsignaal". U kunt de alarmsignalen beluisteren op de website www.seveso.be.

Als u een sirene hoort bij een noodsituatie, is de juiste reflex naar binnen te gaan en de aanbevelingen van de overheid te volgen. Volg daarom de berichtgeving via de media.

Tijdens de test duurt het alarmsignaal ongeveer 1 minuut. Bij een reële noodsituatie duurt het signaal ongeveer 3 minuten en kan het ook meermaals worden herhaald.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel