Vereniging Nederlandse Gemeenten

Haïti: eerste successen dankzij Nederlandse gemeenten

06.01.2011

Binnen 1 jaar na de zware aardbeving op Haïti boekt het gemeentelijk wederopbouwprogramma in Haïti haar eerste successen. VNG International werkt namens en met de Nederlandse gemeenten aan de wederopbouw van het lokaal bestuur in Les Palmes (bestaande uit 4 gemeenten), een kuststrook ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince.

VNG International en Nederlandse gemeenten hebben veel ervaring met gemeentelijke wederopbouwhulp na natuurrampen. Zo werden er programma's uitgevoerd in Sri Lanka en Indonesië na de tsunami, in Turkije en Marokko na aardbevingen en in Suriname na de watersnoodramp.

De eerste steen voor vier nieuwe gemeentehuizen en een projectkantoor symboliseert de nieuwe start voor Petit-Goâve, Grand-Goâve, Léogane en Gressier. In april worden de gebouwen opgeleverd. `We brengen de bestuurskracht terug en helpen de publieke dienstverlening weer op gang', zegt projectleider Jaap Breugem. `Wij zijn geen noodhulporganisatie, maar een wederopbouwclub. Wij zijn er niet voor de pleisters, hoewel die ook nog steeds hard nodig zijn.'

Financiën
Van het geld dat de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO) vorig jaar ophaalden, kreeg VNG International 2,4 miljoen euro voor haar hulpprojecten. Daarbovenop kwam 2,1 miljoen euro rechtstreeks van Nederlandse gemeenten. VNG International werkt nauw samen met Franse en Canadese zusterorganisaties, die al jarenlang banden hebben met gemeenten in Haïti.
VNG International en haar partners hebben voor twee jaar een activiteitenplan en begroting vastgesteld. Na die periode wordt bekeken wat verder nodig en haalbaar is. Het is moeilijk om nu al voor een langere periode vooruit te plannen. `De werkelijkheid in Haïti is weerbarstig', zegt Breugem.

Concreet richten VNG International en haar Canadese zusterorganisatie zich de komende jaren op het herstel van de gemeentelijke administratie, gemeentereiniging en de waterhuishouding. Om dit te realiseren komt buitenlandse gemeentelijke expertise, waaronder die uit Nederland, zeer goed van pas.

Beperkte overhead
`We beperken de overhead zoveel mogelijk; we hebben liever mensen in de gemeenten daar', zegt Breugem. `Ook de samenwerking loopt goed', stelt Breugem tevreden vast. `De doelen zijn helder, we hebben gebouwen en mensen, er is een concreet activiteitenprogramma. De zaken staan op de rails. Een half jaar geleden, toen ik in Haïti was, was iedereen nog beduusd van de klap. Je wist niet waar je moest beginnen. Je moest simultaan schaken. Nu is de situatie overzichtelijker en hebben we grip op de zaak.'

Den Haag, 6 januari 2011