Gemeente Soest

Belangrijke stappen in actualisering bestemmingsplannen

06 januari 2011

Soest wil in 2014 tien actuele digitale bestemmingsplannen hebben voor het totale grondgebied. Volgens de Wet Ruimtelijke Ordening moeten bestemmingsplannen om de 10 jaar worden herzien.

Zo wordt voorkomen dat ze te veel verschillen in vorm, dat ze te oud zijn en dat er rechtsongelijkheid optreedt. Het kost gemiddeld vier jaar om een bestemmingsplan te maken, vanaf het moment van voorbereiden, de hele inspraak en bezwaarprocedure, tot het moment van vaststellen.

Om in 2014 tien actuele plannen te hebben, moeten 64 bestaande plannen worden geactualiseerd en samengevoegd. En daar is de gemeente nu druk mee bezig!

3 voorontwerp plannen gaan inspraak in

Bij het opstellen van een nieuw bestemmingsplan maakt de gemeente eerst een voorontwerp. Burgemeester en wethouders hebben in december drie voorontwerp-bestemmingsplannen vastgesteld:

1. Soestdijkse Grachten (Bedrijventerreinen Soestdijk en De Grachten)
2. De Eng (woongebieden Noordelijke, Zuidelijke en Oostelijke Eng, Dalweg en Parkweg)

3. Klaarwater/Smitsveen/Bosstraat (woongebieden Klaarwater, Smitsveen en Klein Engendaal).

Iedereen kan straks reageren op deze plannen: ze worden in januari of februari gepubliceerd en zijn dan in te zien via deze website of op het gemeentehuis. Ook worden er informatieve inloopavonden georganiseerd voor inwoners en andere belanghebbenden. Wij zullen betrokkenen hierover per plan zo goed mogelijk informeren.

Alvast voorbereidingsbesluiten genomen

De gemeenteraad heeft 16 december al vier voorbereidingsbesluiten genomen. Hiermee wordt verklaard dat voor de volgende gebieden een bestemmingsplan wordt voorbereid: Soestdijkse Grachten, Klaarwater/Smitsveen/Bosstraat, De Eng en Soesterberg-Noord. Dit laatste plan wordt later dit jaar opgestart.

Een voorbereidingsbesluit voorkomt dat op grond van geldende bestemmingsplannen een vergunning moet worden verleend die niet in het nieuwe bestemmingsplan past.

Wat is een bestemmingsplan eigenlijk?

Een bestemmingsplan is een belangrijk middel om de kwaliteit van de woon-, leef- en werkomgeving te beschermen en te handhaven. Een bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding (plankaart), regels en toelichting en wordt door de gemeenteraad vastgesteld.

Het bevat regels hoe de grond en de opstallen (gebouwen) mogen worden gebruikt, en wat bijvoorbeeld de maximale hoogte en breedte van bouwwerken is. Bestemmingsplannen zijn bindend voor burgers en bedrijven én voor de gemeente zelf. Omgevingsvergunningen (voorheen bouwvergunningen) moeten worden getoetst aan het bestemmingsplan.

Procedure van inspraak en bezwaar

Eerst stellen B&W het voorontwerp vast en leggen dat ter inzage zodat inwoners en andere belanghebbenden hun mening daarover kunnen geven. Op basis van de inspraakreacties wordt gekeken of het voorontwerp moet worden aangepast.

De mogelijk aangepaste versie wordt vervolgens als ontwerp-bestemmingsplan opnieuw ter inzage gelegd. Tegen het ontwerp-bestemmingsplan kunnen mensen een zienswijze indienen bij de gemeenteraad.

Op basis van die zienswijzen, wordt besloten of het ontwerp-bestemmingsplan verder moet worden aangepast. Daarna neemt de gemeenteraad een besluit over vaststelling van het bestemmingsplan. Tot slot kunnen degenen die bij de gemeenteraad een zienswijze hebben ingediend, eventueel nog in beroep gaan bij de Raad van State.