Gemeente Breda

Breda koploper energiezuinige openbare verlichting

Breda heeft als een van de eerste Nederlandse gemeenten het koplopercertificaat voor energiezuinige openbare verlichting ontvangen van Agentschap NL. De gemeente ontvangt het certificaat vanwege haar actieve inzet om energiebesparing in de openbare verlichting toe te passen.

De Gemeente Breda houdt daarbij volgens Agentschap NL alle factoren nauwlettend in de gaten, van milieueffecten tot sociale veiligheid en het voorkomen van lichthinder.

âWe zijn erg blij met dit koplopercertificaat. We hebben het afgelopen jaar dan ook laten zien dat je veel kunt doen om te besparen op het energieverbruik van de openbare verlichting. Het gebruik van LED-lampen speelt daarbij een steeds grotere rol. Dat zorgt voor minder energieverbruik en reductie van CO2-uitstoot. In het kader van ons klimaatbeleid geven we daarmee het goede voorbeeld aan inwoners en bedrijven, maar ook aan andere gemeentenâ, reageert wethouder Duurzaamheid Wilbert Willems, mede namens wethouder Buitenruimte Bob Bergkamp.

De Taskforce Verlichting van het Agentschap NL heeft gemeenten en provincies gevraagd om hun plannen kenbaar te maken en zich als koploper te laten certificeren. Het rapport over openbare verlichting van de Gemeente Breda is ter beoordeling opgestuurd naar het Agentschap NL. Dat heeft in december 2010 geleid tot het verstrekken van het âcertificaat van koploperschap energiezuinige openbare verlichtingâ.

In Breda zijn vorig jaar oude armaturen met TL-lampen vervangen door nieuwe met energiezuinige lampen. Dit zorgt voor een besparing van bijna 110.000 kWh per jaar en het terugbrengen van de CO2-uitstoot met 67,7 ton.
Sinds begin 2008 vonden in Breda vier proeven met LED-verlichting plaats. De resultaten van die proeven zijn opgenomen in het rapport dat naar Agentschap NL is gestuurd. Door de goede resultaten van die proeven heeft het college eerder bepaald dat in alle nieuwbouwprojecten de openbare verlichting uitgevoerd wordt met LED als lichtbron. Inmiddels is in enkele nieuwbouw-projecten in de Talmazone en in Teteringen dit uitgangspunt toegepast.

Er lopen momenteel in Breda diverse acties om tot energiebesparing te komen:

- âlicht op vraagâ (ook wel dynamische verlichting) op fietspaden;
- verwijderen lichtmasten in het buitengebied; bij verkeersonveilige situaties wordt juist wel verlicht;

- dimmen van conventionele verlichting;

- bij nieuwbouwplannen wordt afgewogen welke routes wel en welke niet worden verlicht;

- op dit moment worden niet meer alle wegen, voetpaden en fietspaden standaard verlicht; hierbij probeert de gemeente te leren van ervaringen die elders zijn opgedaan.

Samen met de Regionale Milieudienst en Gemeente Roosendaal heeft Breda een plan bedacht om meer gemeenten actief te laten bezig zijn met energiebesparing in de openbare verlichting. Op dit moment nemen negen West-Brabantse gemeenten hieraan deel. Door dit project worden deze gemeenten bewust gemaakt van hun mogelijkheden om energie te besparen.

Breda, 6 januari 2011