Gemeente Giessenlanden


Nieuwjaarstoespraak burgemeester Els Boot, 5 januari 2011

Dames en heren,Â
Laat ik beginnen u het aller beste te wensen voor het jaar 2011. Gezondheid en wijsheid. Want dat zijn volgens mij de voornaamste ingrediënten voor echt geluk. Ik wens dat niet alleen u toe maar ook uw familie en vrienden. Geluk, dames en heren, het is zo makkelijk uitgesproken, maar wat betekent het eigenlijk voor u, voor ons allen.

Kortstondig geluk is het winnen van de Staatsloterij. Maar het gaat mij om echt geluk en dat is een constante staat van welbehagen. Wij kunnen die pas bereiken als we in staat en bereid zijn anderen te betrekken bij de dingen die we doen. Want geluk maakt gelukkig als we het allemaal ervaren. Een gelukkige samenleving is een samenleving waarin mensen om elkaar geven en elkaar een plek gunnen. Geluk is het tegenovergestelde van uitsluiting. In een gelukkige samenleving doet iedereen mee, is er voor iedereen een plek, heerst waardering en respect. Geluk is weten gewaardeerd te worden. En die waardering zal dus bij mij en u vandaan moeten komen.

Nieuwjaarsreceptie 2011

Niet uitgesloten worden betekent dat je kunt zijn wie je bent, kunt geloven wat je wilt. Om dat te bereiken is er een samenleving nodig die bereid is zich open te stellen voor anderen. Eigenlijk komt het er op neer dat, wanneer ik u allen een gelukkig 2011 wens, ik u vraag of opdracht geef niemand uit te sluiten, uw waardering te tonen voor anderen en geen angst te hebben voor wat u vreemd lijkt. Ik heb mezelf die opdracht in elk geval gegeven. Dat is dus heel veel geven. Maar ik verzeker u dat krijgt u dubbel en dwars terug.Â

Als er iets is waarover ik mij veel zorgen maak dan zijn het wel de ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving. We staan met onze rug naar elkaar, willen zo min mogelijk met elkaar te maken hebben en als het niet anders kan dan kiezen we niet voor het gesprek maar voor de confrontatie. Met grote woorden gaan we elkaar te lijf. Als politicus, als bestuurder weet ik dat politici hier mede schuldig aan zijn. De verruwing van het debat in de Tweede Kamer. Niet in het minst vanwege ruw en respectloos taalgebruik, verkiezingscampagnes die gericht zijn op korte termijnwinst, meestal ten koste van een collega met als doel de lachers op je hand krijgen. Stoere taal, manhaftige statements.

Ik voel mij daarbij niet goed en ik weet het, ik hoor u denken; je wordt oud Boot, de tijden zijn veranderd. Tijden veranderen maar de inhoud van het woord fatsoen niet wat mij betreft. Een glorieuze democratie bestaat bij het juiste gebruik van dat simpele woord âfatsoenâ. Wij beperken ons in onze uitlatingen uit fatsoen en respect voor hen die wij niet willen kwetsen. Omdat ze deel uitmaken van onze samenleving waarin wij niemand uitsluiten, iedereen waardering gunnen want dat is geluk voor iedereen.

Ik verlang terug naar de tijd dat fatsoen in het debat de richtlijn was. Respect voor opvattingen die iets meer uitleg nodig hebben in plaats van het uitspreken van een one liner. Ik verlang terug naar de tijd waarin er nog gesproken werd met elkaar, men visionair durfde te zijn. Naar de tijd van Dries van Agt, Hans Dijkstal, Hans van Mierlo en Wim Kok. En nee mensen, ik ben niet te oud. Volgens mij moeten de ouderen onder ons het leren aan de jongeren. Wij ouderen hebben het dus verkeerd gedaan. Zelfreflectie en fatsoen worden de woorden van 2011 wat mij betreft.

Het zijn moeilijke tijden. Mensen verliezen hun baan, kosten voor individuele burgers van bijvoorbeeld de zorg gaan omhoog, de regering bezuinigt 18 miljard de komende jaren en uw gemeente moet ook de broekriem aanhalen. Dat gaat veel voor u betekenen. Ik kan het niet mooier maken dan het is. In 2011 moeten we met elkaar in gesprek over hoe wij in Giessenlanden gaan bezuinigen op tal van voorzieningen en activiteiten.

En dat wordt een moeilijke discussie. Juist in een tijd waarin we niet elkaar de rug moeten toe draaien maar elkaar recht aan moeten kijken. Elkaar moeten steunen en we, meer dan ooit aandacht moeten hebben voor iedereen die deel uit maakt van de Giessenlandse samenleving. Juist in zoân tijd zullen we ook moeten gaan kiezen en bezuinigen. Met de ene hand halen we de onderlinge relaties aan terwijl we met de andere hand de relaties onder druk zullen zetten. Ik hoop en verwacht dat uw raadsleden goed in staat zullen zijn om integere keuzes te maken. Ik voorspel u dat u grote kritiek zult hebben op uw raad, boos zult zijn wellicht. Dat is de komende jaren het lot van de gemeenteraad. Aan het eind van de rit zult u moeten beoordelen of uw raad tot wijze besluiten is gekomen. En of deze integer tot stand zijn gekomen zonder holle verkiezingsretoriek. Dat is uw taak.

Dames en heren, het zijn niet alleen financiën die zullen leiden tot heftige discussies en moeilijke besluiten. Inmiddels zijn de nieuwste bevolkingscijfers bekend. En of u het wilt of niet, de komende jaren zal ons regionale bouwprogramma zowel kwalitatief als kwantitatief moeten worden aangepast. De bevolking krimpt. Het zal grote inspanning vergen om creatieve oplossingen te vinden voor het behoud van een leefbare Alblasserwaard/ Vijheerenlanden in de toekomst. In de AV-regio wordt hard gewerkt aan een toekomstvisie. Die visie moet uw bestuurders helpen bij het nemen van de juiste besluiten en meer dan ooit te voren zal innige en ruimhartige samenwerking gestalte moeten krijgen. Ons regionale samenwerkingsverband heeft jarenlang een wat sukkelig bestaan geleden.

En ondanks de vele inspanningen van bestuurders lukte het maar niet om iets goeds tot stand te brengen. Maar inmiddels heeft de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden een metamorfose ondergaan. De inspanningen van jaren werk werpen vruchten af. Dat zijn we ook verplicht aan u, onze inwoners. Inmiddels is onze AV-regio het grote voorbeeld voor andere regioâs. Het is wellicht een niet zo Alblasserwaardse kwalificatie maar ik wil onze regio inmiddels graag kwalificeren als een swingende gemeenschappelijke regeling. En dat is van belang om de AV-samenleving gelukkig te houden.

Dames en heren, dit jaar bestaat Giessenlanden 25 jaar. We gaan hier dit jaar met kleinschalige acties aandacht aanbesteden. Een voorbeeld hiervan is de wensboom die hier vanavond aanwezig is en waar u uw wensen voor de komende jaren op kunt weergeven. Maar eigenlijk is het een merkwaardige feestelijkheid. De vraag is namelijk of het een verdienste is. Een gemeente is geen bedrijf dat tientallen, soms honderden jaren kan bestaan door goed management. Een gemeente bestaat gewoon.

Een paar jaar geleden bestond Leerdam 600 jaar en dat gebeurde gewoon vanzelf. Vijfentwintig jaar bestaan zou pas een verdienste zijn als die leeftijd bereikt wordt tegen de stroom in. Als zoân leeftijd bereikt wordt terwijl het eigenlijk onmogelijk is om als zelfstandige gemeente voort te kunnen. In dat geval is een 25-jarig bestaan dus geen verdienste maar eigenwijzigheid. Want een gemeente heeft wel een enorm groot aantal taken uit te voeren. Als dat onmogelijk wordt omdat je te klein of te arm bent, dan bent u als burger de dupe van die eigenwijzigheid.

Dit geldt niet voor Giessenlanden. Giessenlanden is beter dan ooit in staat al zijn taken naar behoren uit te voeren. Onlangs won de gemeente nog een prijs. Samen met Almere en Hilversum behoort Giessenlanden tot de drie gemeenten die de omgevingsvergunning het best hebben ingevoerd. En dan doe je het als gemeente dus gewoon goed. Giessenlanden is niet te klein en niet te arm. We hebben onze zaakjes goed op orde. Nu nog wel. Want de vraag is of dat in de nabije toekomst nog steeds zo zal zijn.Want we weten ook dat er weer tal van taken vanuit het Rijk zullen worden overgedragen.

Daarnaast schetste ik u zojuist al de noodzaak tot verregaande regionale samenwerking. Bevolkingsontwikkeling, economische veranderingen, het grotere verband waarin wij ons als regio moeten positioneren vragen om die bestuurlijke opschaling. En ik ben als uw burgemeester dan ook van mening dat Giessenlanden het komende jaar heel goed na moet gaan denken over de toekomst. Vanzelfsprekend met als leidmotief: het prolongeren van ons geluk als samenleving.

Ik kom aan het eind van mijn speech. Er rest mij nog het volgende.

De themaâs die er voor uw toekomst en die van uw kinderen werkelijk toedoen zijn een schone en duurzame wereld, globalisering en de ontwikkeling van de economie, waterbeheer, onderwijs.

Dat zijn de themaâs die over uw toekomst gaan. Wij zouden onze bestuurders stevig op de huid moeten zitten over deze themaâs. In plaats daarvan gaat het in het land en dus in de krant en aan de keukentafel vooral over minder belangrijke zaken. Het lijkt wel alsof we met zân allen afgedaald zijn tot het borreltafelniveau. Ik noem u een paar van deze topics waar we maar niet over uitgepraat raken. De topsalarissen, de draaideurcriminelen, vreemdelingen, zeilmeisjes, declaratiegedrag van bestuurders et cetera. Deze week is er tot mijn grote ontluistering één zoân thema aan dit rijtje toegevoegd: nieuwjaarsrecepties. Ook dat is thans een verheffend thema dat de voorpaginaâs haalt. Te duur en geldverspilling.

Dames en heren onze traditionele nieuwjaarsontmoeting wordt sinds 5 jaar steeds in een ander dorp gehouden. Deze bijeenkomst wordt u dit jaar aangeboden door de gemeente en diverse verenigingen en ondernemers uit Arkel en de rest van de gemeente. De uitnodiging die u kreeg is bijvoorbeeld ontworpen door het creatieve team van Sqzi conceptstudio, u werd ontvangen door muziekvereniging KNA, de koffie is afkomstig van Wereldwinkel De Punt, het lekkers dat u daarbij kreeg is van Bakkerij de Jager, u kunt Italiaanse hapjes proeven gemaakt door Trentanove, de wijn is afkomstig van Wijnhandel Ouwerkerk en de creatieve invulling en stijlvolle aankleding van deze bijeenkomst is verzorgd door Marc van Laere. Daarnaast presenteren zich hier vanavond de bibliotheek van Arkel, de historische vereniging Arkel en Rietveld en beeldend kunstenaar Jack van Mildert. En tot slot ziet u een kleine greep uit een van de vele exposities die worden gehouden in de Tuinkamer van De Punt.

Slechts eens in de zeven jaar krijgt een dorp de kans zich te presenteren aan andere inwoners en relaties van de gemeente. Wij vinden dat een klein gebaar voor al het werk dat zij doen om te zorgen dat hun dorp in economisch en sociaal opzicht een gelukkige samenleving blijft. De waardering voor die mensen mag wat mij betreft dagelijks op de voorpagina.

Ik dank u voor uw aandacht.Â

Els Boot, Burgemeester gemeente Giessenlanden

Â