Adfiz


Pensioenregister centraal bij seminar Adfiz

Belangrijke stap voor financieel inzicht op pensioendatum

Het nationaal Pensioenregister, dat per 6 januari 2011 in werking treedt, stond op 9 december jl. centraal tijdens een door Adfiz georganiseerd actualiteitenseminar. Aan de hand van dit pensioenregister kan iedere burger op elk gewenst moment de opgebouwde pensioenaanspraken raadplegen. Deze unieke nieuwe situatie is volgens Adfiz een eerste belangrijke stap voor de burger om op basis van één overzicht van alle pensioenaanspraken inzicht te krijgen in de te verwachten pensioensituatie.

De burger die op de site van het Pensioenregister inlogt, krijgt namelijk alle pensioenaanspraken te zien zoals die worden weergegeven op de Uniforme Pensioenoverzichten.

Adfiz wil dat het register in de nabije toekomt verder wordt uitgebreid en dat ook de aanspraken op bijzonder nabestaandenpensioen en de individuele pensioenvoorzieningen worden getoond.

Veder heeft Adfiz bij de politiek bepleit pensioenuitvoerders te verplichten de gegevens van het register te baseren op Uniforme Pensioenoverzichten, waarbij de vereiste geldt dat de getoonde gegevens actueler zijn dan nu doorgaans het geval is. Op dit punt is volgens Adfiz een belangrijke verbeteringsslag te maken.

Tijdens het seminar werd duidelijk dat een burger die het pensioenregister raadpleegt weliswaar een overzicht heeft van het pensioen, maar daarmee nog geen inzicht heeft in diens financiële situatie op de pensioendatum. Hiervoor moeten de gegevens uit het pensioenregister nog gerelateerd worden aan andere te voorziene financiële gegevens op de pensioendatum. Het is bij uitstek de Onafhankelijke Financieel adviseur die dit voor de burger transparant kan maken.

Adfiz heeft voor haar leden informatieve berichten over het nationaal Pensioenregister opgesteld, die de leden kunnen plaatsten op hun website of in Nieuwsbrieven. De berichten bevatten een verwijzing naar de belangrijke rol van de adviseur.
In dit kader vindt Adfiz het van belang dat er ook een algemene verwijsfunctie komt naar de onafhankelijk adviseur in de nationale publiekscampagne en het pensioenregister.

Sprekers op het seminar waren mw. drs. F. CH. Giskes (Voorzitter Stichting Pensioenregister), Mr. B.G.J. Schuurman (Centraal aanspreekpunt Pensioenen), drs. J. Oudijk MM-RM (Directeur Marketing & Sales Generali) en J. van Lierop MFP (Infa).