Gemeente Utrecht


Eerste buurtfitness in Noordwest voor en door bewoners

Wijkwethouder Frits Lintmeijer opent woensdag 5 januari de eerste buurtfitness in Noordwest voor en door bewoners. In Noordwest kampen veel mensen met overgewicht en andere gezondheidsklachten. Conditiefitness is dan een hele goede sport. Dankzij de inzet van bewoners en een bijdrage uit het leefbaarheidsbudget van de gemeente Utrecht is een laagdrempelig en goedkoop fitnessaanbod gerealiseerd in buurthuis De Uithoek.

Uit de Utrecht Monitor van 2010 blijkt dat 40% van de mensen die nu nog niet sport, best wil sporten. Ook geven mensen aan die sporten, dat ze zich gezonder voelen dan de mensen die niet sporten. De helft van mensen vindt het sporten echter te duur. Dat is met name voor mensen met weinig inkomen of opleiding wel een drempel. 'Terwijl juist deze mensen qua gezondheid het meeste profijt kunnen hebben van het sporten', aldus GG&GD-voorlichter Jeanne Gootzen. Ook geven Utrechters in een onderzoek zelf aan dat conditiefitness een hele goede sport is om te beoefenen, ook met lichamelijke klachten. Nu er een goedkope voorziening in de eigen omgeving is, is de drempel lager voor mensen om hun goede voornemens in daden om te zetten.

Er zijn momenteel zes bewoners opgeleid tot vrijwilliger. Zij begeleiden de deelnemers en geven waar nodig uitleg. Er wordt half februari gestart met vier vrouwengroepen. Later komen daar enkele mannengroepen bij en wordt het aantal vrouwengroepen uitgebreid. Deelnemers betalen ¤112,50 (U-pas ¤10,-) per vier weken en mogen dan twee keer per week sporten. Iedereen kan op zijn eigen niveau starten. Dat is vooral fijn voor mensen die nog nooit veel gesport hebben en zo hun conditie langzaam kunnen opbouwen.

Inschrijven en informatie
Belangstellenden uit Noordwest kunnen contact opnemen met Emine Patnos van Portes via telefoonnummer 030-243 01 50. Inschrijven kan van 5 tot 13 januari tussen 9.30 en 16.00 uur en vanaf 14 februari in Buurthuis De Uithoek, 2e Daalsedijk 2B bij Emine Patnos. De Buurtfitness Noordwest wordt gerund door de buurtbewoners onder coördinatie van welzijnsorganisatie Portes. De GG&GD en Fysiotherapie Blankstein Driehuis ondersteunen het initiatief.




Gemeente Utrecht