Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Nijmegen, 3 dec. 2010

Het Muziekenhuis viert jubileum met DoelenKwartet op 5 januari

Tien jaar avontuurlijke, eigentijdse muziek in en rond Nijmegen

Als podium voor avontuurlijke, eigentijdse muziek programmeert en initieert stichting Het Muziekenhuis sinds 2001 jaarlijks een reeks unieke concerten. Na tien jaar van spannende concerten op podia als LUX en De Lindenberg staat Het Muziekenhuis stevig verankerd in het culturele landschap van Nijmegen en omstreken. Dit viert de stichting met een theatraal concert van het DoelenKwartet, rondom de strijkkwartetten van Leoš Janàček, op woensdag 5 januari in LUX, Nijmegen.

Het verliefde hart
Voor de muziektheaterproductie Het verliefde hart werkte het DoelenKwartet, specialist in het vertolken van hedendaags gecomponeerde muziek, samen met regisseur David Prins en sopraan Simone Riksman. Het kwartet brengt de gepassioneerde strijkkwartetten van Leoš Janàček, over hartstochtelijke liefde en de keerzijde daarvan: jaloezie en de angst verlaten te worden. Janàček schreef deze kwartetten toen hij op 64-jarige leeftijd een opmerkelijke liefdesgeschiedenis meemaakte. Tijdens de uitvoering worden brieffragmenten van Janàček en zijn geliefde voorgedragen, waarbij Simone Riksman de rol van Janàceks geliefde inneemt.

Het Doelen Kwartet bestaat uit Frank de Groot, viool; Maartje Kraan, viool; Karin Dolman, altviool/viool: Hans Woudenberg, cello/cello piccolo.

Hoogtepunten in tien jaar Het Muziekenhuis
De afgelopen tien jaar waren vooraanstaande componisten als Louis Andriessen, Merlijn Twaalfhoven, Misha Mengelberg, Martin Fondse en Ned McGowan te gast bij Het Muziekenhuis. Vele gerenommeerde musici en ensembles stonden op het podium, waaronder Eric Vloeimans, Marco Blaauw, Michiel Braam, Calefax, Hans Woudenberg, Jan Akkerman, Wiek Hijmans, en jaarlijks de winnaar van de Boy Edgar Prijs.

Maar ook minder bekende talentrijke musici en jonge kunstenaars uit diverse disciplines kregen de gelegenheid elkaar te ontmoeten om nieuwe vormen van muziek en muziektheater uit te proberen in combinaties van beeldende kunst, film en literatuur.

De toekomst
In de komende jaren gaat Het Muziekenhuis verder op de ingeslagen weg: topconcerten leveren én een inspirerende broedplaats zijn voor nieuw talent.

DoelenKwartet -- Het verliefde hart
Woensdag 5 januari 2011
LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Aanvang: 20.30 uur
Entree: ¤ 15,00 / met korting ¤ 12,00
Reserveren bij kassa LUX: 0900 5894636 / 0031-24-381685 (D)

www.hetmuziekenhuis.nl