Ingezonden persbericht



Duitse financiële dienstverlener W&W versnelt compliancy en bespaart 2,5 miljoen euro


* Nieuwe regelgevingeisen (MaRisk VA) in enkele weken geïmplementeerd.


* Systeem biedt ook juiste informatie voor audits.


* Wüstenrot & Württembergische AG (W&W) transformeert regelgevingoverhead in concurrentievoordeel.


* Verwachte ROI ruim 150 procent in drie jaar.

Den Haag, 5 januari 2011- De Duitse financiële dienstverlener Wüstenrot & Württembergische AG (W&W) heeft een geautomatiseerd, workflowgebaseerd risicobeheersysteem geïmplementeerd. W&W heeft hierdoor het complete Internal Control Systems (ICS) opnieuw ontworpen. Het nieuwe systeem is gebaseerd op ARIS Solution for Governance, Risk & Compliance (GRC) van Software AG. De ARIS-oplossing biedt W&W een jaarlijkse kostenbesparing van 2,5 miljoen euro. Daarnaast voldeed de organisatie binnen enkele weken aan de 'Minimum Requirements for Risk Management' (MaRisk VA) van de Duitse regelgevende instantie BaFin. Het nieuwe systeem ondersteunt vanaf het begin audits, waardoor W&W beschikt over de controlemogelijkheden die MaRisk VA vereist. De W&W Group, de moedermaatschappij van W&W, heeft risicobeheersing altijd gezien als integraal onderdeel van het bedrijfsmodel. In economische crisis profiteerde het bedrijf van deze strategie. Analyses van W&W wijzen uit dat de ROI voor softwarelicenties, onderhoud en projectimplementatie in drie jaar 153 procent zal zijn.

'Samen met IDS Scheer Consulting hebben we ons interne controlesysteem getransformeerd in een oplossing die onze vooraanstaande positie in Duitsland op het gebied van pensioenspecialisatie onderstreept', zegt Jan Martin Wicke, CFO en lid van de raad van bestuur van Wüstenrot & Württembergische AG, en verantwoordelijk voor Group Risk Management. 'Het is voor ons en voor onze klanten van belang om risico's te beheersen en te minimaliseren. We zien ons Internal Control System dan ook als beheertool en niet als verplichting om te voldoen aan regelgeving.'

Josef Kirschbaum, projectmanager bij W&W: 'Dit project heeft ons diepgaand inzicht geboden in de taken van ons Internal Control System, de manier waarop we dit beheren en in welke mate we voldoen aan regelgeving. Bovendien hebben we de jaarlijkse kosten met 2,5 miljoen euro verlaagd.'

W&W past de beginselen toe van de Sarbanes-Oxley Act (SOX) als best practice voor het nieuwe ICS-ontwerp. Zo heeft de organisatie de operationele controle van het ICS gecentraliseerd in één administratieve afdeling. De eerste nieuwe ICS-workflow was binnen enkele weken operationeel. Deze workflow bewees ook dat de controlemechanismen binnen W&W de effectiviteit bieden, die MaRisk VA vereist. Automatische e-mailnotificaties alarmeren medewerkers als controleverificaties nodig zijn. Vervolgens leidt het proces ze door de juiste volgorde van activiteiten. De resultaten zijn op elk gewenst moment eenvoudig intern en extern te auditen. Daarnaast kan W&W onafhankelijke derde partijen 'read-only' toegangsrechten bieden. Deze twee factoren resulteren in significant lagere auditkosten.

'Het zal geen verrassing zijn dat W&W onze 2010 Business Process Excellence-award ontving voor Governance, Risk & Compliance Management', zegt Dr. Wolfram Jost, CTO van Software AG. 'Transparant risicobeheer is waarschijnlijk het belangrijkste bedrijfsissue van het decennium. W&W ziet de nieuwe regelgeving voor risicobeheer niet alleen als noodzaak voor zakelijk succes, maar heeft ook nieuwe technologie in gebruik genomen om snel en kosteneffectief te voldoen aan deze regelgeving. Dit is een grote prestatie.'

De ARIS Solution for Governance, Risk & Compliance (GRC) ondersteunt de complete risicobeheercyclus van W&W. Deze cyclus omvat bijvoorbeeld de identificatie van risicogerelateerde processen en bijkomende materiaalkosten. Maar ook het definiëren van risico's, het opzetten van controlemechanismen en tests, en de implementatie, documentatie, monitoring en testmaatregelen voor compliancy en verbetering. W&W heeft met ARIS Risk & Compliance Manager een te auditen ICS-omgeving gecreëerd met een auditworkflow die continu is te monitoren en te optimaliseren. Voor meer informatie: www.grc-lounge.com.

####

Over Wüstenrot & Württembergische â¤* De pensioenspecialisten De Wüstenrot & Württembergische Group is een pensioenspecialist met diensten op het gebied van vermogensbeheer, hypotheken en verzekeringen. Het beursgenoteerde bedrijf heeft zijn thuisbasis in Stuttgart. Wüstenrot & Württembergische is ontstaan in 1999 na een fusie van hypotheekbanken en verzekeraars. Het bedrijf geniet een groot vertrouwen van zijn zes miljoen klanten door zijn competentie, commitment en de klantfocus van de zesduizend tussenpersonen. Met ondersteuning van directe activiteiten is iedere tussenpersoon van de W&W Group vanuit één loket in staat in te spelen op elke pensioenvraag van zijn klanten. De W&W Group is in Baden-Württemberg de grootste onafhankelijke financiële dienstverlener met de sterkste klantgerichtheid.

Over Software AG
Software AG is wereldwijd toonaangevend in Business Process Excellence. Het bedrijf is al veertig jaar actief op het gebied van innovatie en ontwikkelde onder meer de eerste snelle transactionele database Adabas, het eerste platform voor procesanalyse ARIS en het eerste B2B-server- en SOA-integratieplatform webMethods.

We bieden onze klanten end-to-end Business Process Management-oplossingen (BPM) met de laagste Total-Cost-of-Ownership. De toonaangevende merken ARIS, webMethods, Adabas, Natural, Centrasite en IDS Scheer Consulting staan voor een uniek portfolio: processtrategie, -ontwerp, -integratie en -controle; SOA-integratie en datamanagement; procesgedreven SAP-implementatie en strategische procesconsulting en diensten.

Software AG boekte in 2009 een omzet van 847 miljoen euro; er werken meer dan 5.700 medewerkers. Zij bedienen wereldwijd ruim 10.000 bedrijven en overheidsinstellingen in zeventig landen. Organisaties kunnen met de software en diensten van Software AG hun bedrijfsdoelstellingen sneller realiseren. Software AG heeft zijn hoofdkantoor in Duitsland en is genoteerd aan de beurs van Frankfurt (TecDAX, ISIN DE 0003304002 / SOW). Meer informatie is te vinden via www.softwareag.com. Voor meer informatie:

Software AG