Ingezonden persbericht


Nederland Compleet:
Factsheets kantoren- en bedrijfsruimtemarkt in Nederland

DTZ Zadelhoff publiceert vandaag de factsheets voor de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt, waarin de actuele marktgegevens per 1 januari 2011 voor de verschillende regio's in Nederland zijn gebundeld.

Uit de voorgaande bundel (medio 2010) bleek dat er op de commerciële vastgoedmarkt in de eerste helft van 2010 nog geen omslag was te zien. Het opnameniveau viel tegen en het aanbod groeide door. Dit was zowel op de bedrijfsruimte- als op de kantorenmarkt het geval. Gebruikers blijven kritisch wanneer het op herhuisvesting aankomt. Nu een half jaar later is de balans over heel 2010 op te maken en blijkt dat de tweede helft van 2010 zich een stuk dynamischer heeft ontwikkeld. De kantorenmarkt wordt gekenmerkt door een zeer ruim aanbod en een hoog leegstandscijfer. Er is weliswaar meer opname van kantoorruimte, maar de leegstand neemt ook toe. Als een bedrijf verhuist wordt er wel een stukje leegstand weggenomen, maar in het andere (achtergelaten) pand ontstaat juist weer leegstand. Bovendien namen veel organisaties in het afgelopen jaar bij een verhuizing minder meters op dan dat ze in gebruik hadden.

Het opnameniveau op de kantorenmarkt is uitgekomen op ruim 1,2 miljoen vierkante meter. Vergeleken met het niveau van 2009 betekent dit een lichte stijging. Het aanbod is ten opzichte van


1 januari 2010 met 6,6% gestegen en komt uit op ruim 7 miljoen vierkante meter. Dat deel van het aanbod dat fysiek leeg staat, is licht gestegen naar 6,5 miljoen vierkante meter. De leegstand bedraagt hiermee 13,9% van de totale voorraad aan kantoorruimte in Nederland.

De bedrijfsruimtemarkt toont dezelfde tendens als de kantorenmarkt. Het aanbod is ten opzichte van een jaar geleden met 6,8% gestegen, waarmee het aanbodniveau uitkomt op 9,3 miljoen vierkante meter. Leegstand is in de bedrijfsruimtemarkt moeilijk te bepalen, maar de verhouding tussen het aanbod en de voorraad bedrijfsruimte neemt zeer licht toe. Over het gehele jaar 2010 is 8,9% meer bedrijfsruimte opgenomen dan in 2009. In totaal werd ruim 2 miljoen vierkante meter aan de markt onttrokken.

De bundel Nederland Compleet met daarin alle regionale factsheets kunt u downloaden via onze site www.dtz.nl.

Noot voor redacties

|

Ingezonden persbericht