Ingezonden persbericht



Januari 2011

Lichttherapie ook succesvol bij niet-seizoengebonden depressie

De positieve effecten van lichttherapie bij de bestrijding van winterdepressie zijn al langer bekend. 'Uit onderzoek blijkt nu dat lichttherapie ook bij niet-seizoensgebonden depressie succesvol kan worden ingezet. Bovendien werken de positieve effecten ook na beëindiging van de behandeling door', aldus psychiater en onderzoeker Ritsaert Lieverse. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het toonaangevende en prestigieuze Amerikaanse tijdschrift Archives of General Psychiatry.

In het onderzoek werd een groep van 89 ouderen met een depressie verdeeld in twee groepen. Gekozen werd voor deelnemers met een leeftijd boven 60 jaar, omdat de verwachting was dat bij ouderen met een depressie de biologische klok extra vatbaar is voor de gunstige effecten. Een groep van 42 deelnemers kreeg thuis een helder blauw licht geïnstalleerd. De controlegroep van 47 personen kreeg als placebo thuis een gedimd rood licht. Beide groepen werd gevraagd gedurende drie weken iedere ochtend een uur gebruik te maken van het licht.

Lieverse: 'De resultaten zijn duidelijk. Meer dan de helft (58%) van de deelnemers met een blauw licht namen verlichting van depressieve klachten waar. Van de deelnemers met het placebo gold dit slechts voor een derde (36%). Uniek aan deze studie is dat de klinische verbetering onderbouwd en ondersteund wordt door aangetoonde verbeteringen in circadiane ritmen (24-uurs ritme), in het melatoninesysteem en tevens in de cortisolhuishouding.'

Meer informatie over licht en lichttherapie bij ouderen vindt u op de website www.lichtvoorlater.nl, een initiatief van het Nederlands Instituut van Neurowetenschappen.

----------