Btw verhoging kunst


Dalfsen, 20110105 -- De regering heeft besloten de BTW op kunst (uitgezonderd podiumkunsten) per 1 januari 2011 te verhogen van 6 naar 19%. In de eerste kamer is afgedwongen dat de BTW-verhoging op podiumkunsten wordt uitgesteld tot 1 juli, over de BTW-verhoging op de overige kunst is echter met geen woord meer gerept. Deze BTW-verhoging treft die kunstenaars die zonder subsidie al vaak jaren werkzaam zijn extra hard in deze economisch toch al moeilijke tijden aangezien dit zeker omzet zal kosten. Evert Kroeze van atelier Kroeze uit Dalfsen is één van de getroffenen en vertelt over de gevolgen.

In de meeste landen valt kunst in het lage BTW-tarief of is geheel vrijgesteld van BTW-afdracht. Galerie`s en handelaren in kunst zullen nu dus vaak via het buitenland gaan werken zodat ze in Nederland helemaal geen BTW meer afdragen. Het slachtoffer zijn dus de kunstenaars die alleen werken en niet de mogelijkheid hebben via omwegen hun product te verkopen.

In het gunstigste geval zal het de staat enkele miljoenen extra opleveren terwijl er miljarden worden gepompt in de ondersteuning van banken en landen die ver boven hun stand leven. Maar gaan er door deze maatregel banen in de kunstsector verloren dan zou de uitkomst nog weleens negatief kunnen uitvallen.

Per 1 januari 2011 zal het graveerwerk van Kroeze dus 13 % duurder worden. Hopelijk hebben de klanten hier begrip voor.

Ik wens u allen een voorspoedig 2011

Groet Evert Kroeze


www.atelierkroeze.nl





Ingezonden persbericht