Ingezonden persbericht


Bite Back informeert Kim Clijsters over mishandeling van Thaise olifanten

5 januari 2011 - Dierenrechtenorganisatie Bite Back stuurt open brief met informatie over mishandeling bij Thaise olifanten naar tennisster Kim Clijsters en roept haar op zich uit te spreken tegen dergelijke praktijken. Bite Back doet dit naar aanleiding van berichten in de media over een bezoek van Kim Clijsters aan Thailand en een 'olifantenmassage' die ze daar kreeg.

Onlangs was te lezen in de media dat Kim Clijsters in Thailand is geweest. Vele toeristen maken er tijdens hun vakantie ritjes op de rug van een olifant, Kim Clijsters kreeg er een massage door een jonge olifant. Wat men vaak niet weet, is dat achter deze olifanten een leven van pijn en trauma schuil gaat.

In Thailand gebruikt men het eeuwenoude 'Phajaan' ritueel om olifanten te trainen en hun wil te breken. Babyolifanten worden bij hun moeder weggehaald, hetgeen op zich al een traumatische ervaring is. Daarna worden de olifanten enkele dagen in een krappe kooi opgesloten zodat ze geen kant op kunnen en tijdens deze periode wordt het dier stelselmatig geslagen met bamboestokken, stokken met spijkers eraan en andere pijnlijke voorwerpen. Wanneer de wil van het dier gebroken is, kan men het dier gaan trainen. Dit gebeurt via intimidatie en geweld. Commando's worden achteraf dan met olifantenhaken doorgegeven door het dier op gevoelige plekken te prikken.

Via een open brief aan Kim Clijsters wil Bite Back haar informeren over deze wantoestanden, want de organisatie is ervan overtuigd dat als Kim op de hoogte was van deze dieronvriendelijke praktijken, ze niet had meegewerkt aan dit spektakel. Tegelijkertijd hoopt de organisatie dat Kim Clijsters zich openlijk wil uitspreken tegen de mishandeling van de Thaise olifanten en zodoende anderen ook wilt oproepen om bij een bezoek aan o.a. Thailand geen olifantenritjes te maken of andere praktijken met getrainde olifanten te steunen.