Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag officieel erkend als veertiende Bevrijdingsfestival Helicopter landt voortaan ook in de hofstad

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft de Haagse viering van bevrijdingsdag officieel erkend als landelijk Bevrijdingsfestival. Door toetreding van Den Haag komt het aantal officiële Bevrijdingsfestivals op veertien: twaalf provinciale festivals en twee stedelijke festivals in de hoofdstad Amsterdam en de hofstad Den Haag. Het is voor het eerst in twintig jaar dat een nieuw festival wordt toegelaten tot de familie van Bevrijdingsfestivals. Jaarlijks trekken deze veertien festivals gezamenlijk ongeveer een miljoen bezoekers.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Den Haag en het Bevrijdingsfestival Den Haag ondertekenden gisteren (dinsdag 4 januari) een verklaring waarin de erkenning officieel is vastgelegd. Wethouder Marjolein de Jong: "Wij zijn erg blij met het Haagse Bevrijdingsfestival. Niet voor niets is Den Haag Internationale Stad van Vrede en Recht. Met het Bevrijdingsfestival willen wij bezoekers aan onze stad laten zien en ervaren dat vrijheid een groot goed is waar wij individueel en als samenleving verantwoordelijk voor zijn. Zowel in onze eigen omgeving alsook nationaal, Europees en internationaal."

Ook de organisatoren van het Bevrijdingsfestival Den Haag, Robert-Jan Rueb en Gerard van den IJssel van de R.G. Ruijs Stichting, zijn verheugd met de landelijke erkenning. "De afgelopen jaren hebben we laten zien dat er in Den Haag behoefte is aan een groot festival op 5 mei. Dankzij de samenwerking met de dertien andere Bevrijdingsfestivals kunnen we de komende jaren verder gaan werken aan de versterking van de inhoudelijke boodschap op deze dag."

In Den Haag wordt sinds enkele jaren bevrijdingsdag groots gevierd op het Spuiplein. Vanaf 5 mei 2011 gebeurt dat onder de nieuwe naam Bevrijdingsfestival Den Haag. Het festival kent een brede opzet en biedt naast muziek een variëteit aan activiteiten rond de thema's van de Dag van de Vrijheid. Op de Bevrijdingsfestivals wordt dit uitgewerkt rond onderwerpen als vrijheid en verantwoordelijkheid, democratie en rechtsstraat, grondrechten en mensenrechten en oorlog en vrede. De programmering van het Bevrijdingsfestival Den Haag 2011 wordt later bekend gemaakt. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei onthult tijdens het festival Noorderslag in Groningen welke Nederlandse artiesten dit jaar als Ambassadeurs van de Vrijheid per helicopter naar de veertien festivals vliegen en optreden.

Bijgaande foto is rechtenvrij te gebruiken, mits naam fotograaf wordt vermeld. Fotobijschrift: V.l.n.r. Bruno Bruins (R.G. Ruijs Stichting), Joan Leemhuis-Stout (Nationaal Comité 4 en 5 mei) en Marjolein de Jong (wethouder Den Haag). Foto: Peter van Oosterhout.

www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl - www.facebook.com/bevrijdingsfestival - www.twitter.com/BevrijdingDH

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht