Gemeente Utrecht
2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
124 Vragen van de heer J.J. Rijpma en de heer S. de Vries
(ingekomen 4 oktober 2010 en
antwoorden verzonden door het college op 4 januari 2011)
In de NRC Next van 29 september jongstleden staat een artikel over de huisvesting van buitenlandse studenten in Nederlandse studentensteden. De kwaliteit van deze huisvesting is vaak sterk onder de maat en de huurprijzen liggen schrikbarend hoog.
Ook de huisvesting in Utrecht is onder de loep genomen. De Stichting Studentenhuisvesting (SSH) biedt internationale studenten, via Short Stay Solutions, gemeubileerde woonruimte aan tijdens het verblijf in Nederland. Ook de kwaliteit van deze woonruimte laat vaak te wensen over. Daarnaast zijn de huurprijzen erg hoog (rond de 400 euro voor een gemeubileerde kamer). De studenten maken geen aanspraak op huurbescherming en krijgen teveel betaalde euro's aan gas, water en licht niet terug.
Reeds in 2008 heeft de Universiteitsraad, USF Studentenbelangen, ESN Utrecht en AIESEC Utrecht het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht in een brandbrief opgeroepen om werk te maken van misstanden bij de verhuur van kamers aan internationale studenten (zie voor een opsomming van de klachten bijlage 1). Naar nu blijkt, bestaan deze problemen twee jaar na dato nog steeds.
Het Ministerie van Onderwijs laat in het artikel weten het belangrijk te vinden dat buitenlandse studenten naar Nederland komen voor de versterking van het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De fracties van de VVD en GroenLinks delen deze mening en vrezen voor het internationale imago van Utrecht als studentenstad.
De fracties hebben daarom de volgende vragen aan het College:
1. Bent u bekend met het artikel uit de NRC Next van 29 september jongstleden?
Ja.
2. Deelt de gemeente Utrecht de mening van het Ministerie van Onderwijs dat buitenlandse studenten bijdragen aan de kwaliteit van het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in Utrecht?
Ja.
3. Bent u het met de fracties van de VVD en GroenLinks eens dat het voor het imago van Utrecht als internationale studentenstad zeer slecht is als huisvesting voor gaststudenten op deze manier is geregeld?
Het imago van een international studentenstad wordt door meer factoren bepaald dan alleen de huisvesting. Bij het kiezen van een Universiteit kijken internationale studenten in de eerste plaats naar het niveau van het academisch onderwijs dat wordt aangeboden. De huisvesting is bij die keuze niet onbelangrijk, maar toch secundair. Naast huisvesting blijkt ook de sfeer van de binnenstad en het uitgaansleven van belang voor het imago van een internationale studentenstad.
4. Zo ja, wat bent u bereid om op korte termijn als gemeente te doen om te bevorderen dat er kwalitatief hoogstaande en betaalbare huisvesting voor internationale studenten komt?
Internationale studenten vinden huisvesting via SSH, via University College Utrecht en via de particuliere markt. Het gaat vaak om dezelfde huisvesting als bij reguliere studenten.
Het College is van mening dat de SSH kwalitatief voldoende en betaalbare huisvesting organiseert voor internationale studenten, binnen de grenzen van wat redelijkerwijs verwacht mag worden. Zij doet dat in de vorm van short stay kamers. Deze kamers kennen geen wachttijden, zijn gemeubileerd, schoon,onderhouden en van normale afmetingen. Ook zijn de short stay kamers voor buitenlandse studenten voor het grootste deel gesitueerd in complexen waar ook reguliere kamers worden verhuurd (o.a. Ina Boudier Bakkerlaan, de Bisschoppen). De SSH werkt voortdurend aan het waarborgen van de kwaliteit van de short stay kamers.
T.a.v. betaalbaarheid, de prijzen voor short stay kamers dekken de kosten voor (A) het gebruik, energie en lokale lasten, (B) de inventaris (C) schoonmaak bij mutatie, huurdersonderhoud, specifiek beheer en reservering. De kosten genoemd onder A, zijn gelijk aan die van reguliere studentenkamers. De kosten onder B (inventaris) worden door reguliere studenten zelf gemaakt. De kosten onder C worden door SSH aan buitenlandse studenten in rekening gebracht; een reguliere student maakt deze kosten niet of regelt en betaalt e.e.a. zelf.
Ten aanzien van de particuliere markt zijn de aandachtspunten bij het College bekend. Via subsidie voor het Huurteam (sinds sept. 2010) en subsidie voor de website normalehuur.nl (sinds 2008) werkt het College aan het verbeteren van de kwaliteit van kamerverhuur, zowel voor reguliere als internationale studenten.
5. Buitenlandse studenten hebben weinig tot geen ruimte voor vrije keuze als het om huisvesting gaat. Ziet het college mogelijkheden om de keuzevrijheid voor buitenlandse studenten te vergroten? Zo ja, welke?
Het College is van mening dat buitenlandse studenten wel een vrije keuze hebben t.a.v. huisvesting en ziet geen aanleiding om de keuzevrijheid nog meer te vergroten. De buitenlandse studenten die in Utrecht studeren en voor langere tijd in Utrecht verblijven, worden voor het grootste deel niet door de SSH gehuisvest, aldus SSH. Een deel van de buitenlandse studenten wordt gehuisvest door University College Utrecht en een ander deel vindt binnen de particuliere verhuur, al dan niet via een makelaar, een huurwoning.
De short stay kamers van SSH zijn het meest geschikt voor uitwisselingsstudenten die kort in Utrecht verblijven en zijn voor hen ook ontwikkeld. Via het reserveringssysteem voor short stay kamers kan de buitenlandse student kiezen welke short stay kamer hij/zij wil bewonen. Daarbij bestaat geen afname verplichting.
Dit laat onverlet dat het college zich blijft inspannen om extra woningen voor studenten te realiseren en daarnaast ook tijdelijke maatregelen neemt om studenten te kunnen huisvesten.
---- --