Raad van State


woensdag 5 januari 2011
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Ede van het bestemmingsplan 'Peppelensteeg'. Het plan heeft betrekking op de sportterreinen van Peppelensteeg en Inschoten en het volkstuinencomplex De Koekelt. Het gebied wordt aan de zuidzijde begrensd door de spoorlijn Utrecht-Arnhem, aan de westzijde door de A30, aan de noordzijde deels door de Koekeltse Boslaan en tenslotte vormt de Kastelenlaan de oostelijke grens. Het plan legt grotendeels de bestaande situatie vast, maar daarnaast maakt het ook de uitbreiding van het clubhuis van voetbalclub DTS '35 mogelijk en de aanleg van twee sportvelden op de bestaande volkstuinen van de tuindervereniging VAT. Ook kan op grond van het plan het zwembad worden uitgebreid om een verenigingsruimte voor watersporters mogelijk te maken. Een bouwbedrijf en een beleggingsbedrijf uit Ede zijn het niet eens met het plan en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201004587/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door het hoogheemraadschap van Rijnland van zogenoemde maatwerkvoorschriften voor de koudecentrale van Nuon Warmte N.V. aan het Pramenpad in Amsterdam. De koudecentrale pompt koud water naar kantoorgebouwen aan de Zuidas in Amsterdam voor airconditioning en computerkoeling. Het warme (retour)water wordt weer geloosd in De Nieuwe Meer. De maatwerkvoorschriften hebben betrekking op de warmtevracht, de warmteboekhouding en een monitoringsplan. Naar aanleiding van bezwaren zijn hier nog twee maatwerkvoorschriften aan toegevoegd. Die gaan over de warmtevrachtlozing en de lozingstemperatuur van het koelwater. De vereniging De Oeverlanden Blijven en de Vereniging van Woonschepen Zuid vinden dat de voorschriften het milieu onvoldoende beschermen. Nuon vindt het voorschrift waarin een maximum voor de warmtevracht is opgenomen, juist te streng. Daarom komen zowel de verenigingen als Nuon in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200907524/1 en 200907580/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.30 uur

Zitting over het 'verkeers- en vervoersplan voor Hillegom' en het 'ontwerpvariantendocument voor de herinrichting van de N208' die door de gemeenteraad van Hillegom zijn vastgesteld. In beide documenten wordt uiteengezet hoe de bereikbaarheid van Hillegom vergroot kan worden. Enkele inwoners uit Hillegom zijn het niet eens met de bereikbaarheidsplannen van de gemeente. Zij wonen aan de Van den Endelaan en zij menen dat er andere mogelijkheden zijn om de bereikbaarheid te verbeteren, zonder daarbij de Van den Endelaan te betrekken. Daarom komen zij tegen de plannen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag oordeelde in mei 2010 in twee afzonderlijke uitspraken dat de plannen geen concrete besluiten bevatten, zodat daartegen geen juridische procedure kan worden gestart. De inwoners zijn het hier niet mee eens en komen daarom in hoger beroep. (zaaknummers 201006008/1 en 201006010/1)
Zitting over het besluit van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Delfshaven om een hennepkwekerij in een pand aan de Mathenesserdijk in Rotterdam te ontmantelen en de kosten van de ontmanteling op de eigenaar van het pand te verhalen. De eigenares van het pand is van mening dat zij onterecht als overtreder is aangemerkt. Zij verhuurt het pand via een makelaarskantoor en vindt dat zij aan haar zorgplicht heeft voldaan door de huurovereenkomst en het betalingsbewijs van de huur te overleggen en de identiteit van de huurder bekend te maken. Volgens haar is dus zonneklaar wie de overtreder is, zodat die persoon verantwoordelijk moet worden gesteld voor de kosten van de ontmanteling. De rechtbank in Rotterdam heeft in maart 2010 een eerder beroep van de vrouw ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201005928/1)

11.30 uur

Zitting over de weigering door de Raad van Bestuur van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) om de identiteit van een tipgever openbaar te maken. De tipgever zou het UWV informatie hebben gegeven over de WAO-uitkering van een man uit Ens. Deze man wil graag dat het UWV de identiteit van de tipgever bekend maakt. Het UWV heeft dit geweigerd om de privacy van de tipgever te beschermen. De rechtbank Zwolle-Lelystad oordeelde in januari 2010 dat het niet ondenkbaar is dat bekendmaking van de identiteit van de tipgever vervelende gevolgen heeft. Daarom heeft de rechtbank het beroep van de man uit Ens ongegrond verklaard. Hij is het daar niet mee eens en komt tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201006857/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Houten heeft verleend voor een windpark aan de Heemsteedseweg en Veerwarenweg in Houten en aan de Kanaaldijk Zuid in Schalkwijk. Het windpark bestaat uit drie windturbines, transformatorstations, een inkoopstation en een meetmast. Een aantal inwoners van Houten komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen geluidsoverlast, trillingshinder, overlast van slagschaduw en lichtschittering door de rotorbladen. Verder zijn zij onder meer bang dat hun uitzicht wordt aangetast. Daarom komen ze tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001296/1)